Voikukkasiirappi

Kuvat MM
 
Voikukkasiirappi on yksi sellainen asia, jota on pitänyt kokeilla useampana vuonna. Ajatus terälehtien nyppimisestä on saanut minut perääntymään, kunnes sitten eilen päätin ottaa härkää sarvista kiinni ja ryhtyä ajatuksista tekoihin.  
 
Otin kotilieden ohjeen pohjaksi, jota sitten ryhdyin soveltamaan.
 

Voikukkasiirappi

Ainekset

3 l voikukan kukintoja
1 l vettä
2 sitruunaa
1 kg sokeria

Työvaiheet

  1. Kerää voikukan kukinnot puhtaalta paikalta. Levittele kukat noin tunniksi varjoon paperin päälle, jotta ne puhdistuvat hyönteisistä ennen keittämistä.
  2. Huuhtele kukinnot siivilässä. Kaada kukat kattilaan ja peitä vedellä. Leikkaa sitruuna isoiksi viipaleiksi ja lisää ne kattilaan. Lisää vettä tarvittaessa.
  3. Keitä kukintoja 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna liemen kukintoineen jäähtyä noin puoli tuntia.
  4. Siivilöi kukkaliemi tiheän kankaan tai siivilän läpi ja purista kukista kaikki neste mukaan.
  5. Kaada liemi kattilaan, lisää sokeri ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen noin tunnin.
  6. Purkita siirappi puhtaisiin lasitölkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Siirappi säilyy pitkään ja sakenee vähitellen.
 
Tein näin
  1. Pesin sitruunat huolellisesti ja raastoin kuoren kattilaan.
  2. Keitin kukintoja 30 minuuttia.
  3. Keitin lähes 2 tuntia.

 
Lopputuloksena upean paksua voikukkasiirappia. Oli mielestäni vaivan arvoista. Kukkia käsitellessä kannattaa laittaa kertakäyttöhanskat käteen, jotta siitepöly ei värjää käsiä keltaiseksi. On haastavaa pestä, sillä se on rasvaista ja imeytyy ihoon.

Comments