Taloussanomat kirjoittaa ruoan hinnasta



Taloussanomissa on ollut useamman kerran, kuluvan kevään aikana, juttuja ruoan hintakehitysestä. Kukkarotuntumana on ollut, että ruoan hinta tosiaan karkaa käsistä. On vihdoinkin tullut näköjään aika, kun saa sanoa ääneen, että  Suomessa ruokakauppa on keskittynyt kahden suuren toimijan hyppysiin ja siksi kaupalla onkin mainio mahdollisuus kiskoa kohtuuton siivu itselleen. 

Käytännössä teolliset tuottajat ovat valmiita myymään vaikka kuinka halvalla, kunhan pääsevät kahden suurimman valikoimiin. Kaksi suurinta ketjua voivat sanella muitakin ehtoja mielin määrin. Jos putoaa pois niiden toimittajalistoilta, voi panna lapun luukulle ja sanoa heippa työntekijöilleen. 

Osasyy tähän löytyy suomalaisesta politiikasta ja etenkin kaavoituskäytännöistä. Eräällä paikkakunnailla on lähes kaikista ilmansuunnista lähestyttäessä tietyn kaupparyhmittymän huoltamot.

Mitä sitten taviskuluttaja voi asialle tehdä? No ainakin seuraamalla hintoja saattaa säästä huomattavia summia vuoden aikana. Ruoan hinta voi nimittäin jopa kaksinkertaistua, jos menee väärään kauppaan. Tässä hintavertailussa, johon edellinen linkki johtaa, Prisma osoittautui edullisimmaksi ostospaikaksi. Lidl ei ollut mukana vertailussa ja yksityiset kaupat, joita tutkimuksessa on mukana vain muutama, on laitettu otsikon "villit" alle.

Ilmeisesti suomalaisilla on niin huono matikkapää, että kauppa voi perustella huimaa hinnankorotuspainetta sillä kun alv nousi 23 %:sta -> 24 %:iin. Osa hinnankorotuksista selittyy toki tuottajahintojen nousulla, mutta vain osa. Palkatkaan eivät ole nousseet järjettömästi. Eurooppatason hintaseurannassa suomalaisten ruokakori on noussut muita maita vauhdikkaammin.

Yleellisyystuotteisiin keskittyvillä kaupparyhmillä ei mene niin hyvin, sillä ne ovat asioita, joista ensimmäisenä tingitään, kun menee tosi huonosti. Syödä on kuitenkin pakko kaikkina taloudellisina aikoina.


Ostoskorissa

Comments