Kuva Margit Mannila
Kuluvana vuonna jonkinlainen suosikkiaiheeni on ollut ruoan hävikin vähetäminen. - Ruokahävikillä siis tarkoitetaan syömäkelpoisen ruoan joutumista bioroskiin. Saa Syödä -sivustolla kirjoitetaan, että Suomessa heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120-160 miljoonaa kiloa eli 20-30 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Sivuston mukaan eniten ruokaa menee roskiin kotitalouksissa.
Kuvan lähde: http://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa
Aihe näyttää olevan pinnalla yleisemminkin. Esim. Mega-lehden viikon 42/2013 numerossa s. 4. oli kirjoitus otsikolla: Myös ravintolat vähentävät ruokahävikkiä nyt tosissaan.
Suomessa
heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30
kiloa henkeä kohti. - See more at:
http://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa#sthash.Z2SxVaFz.dpuf
Suomessa
heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30
kiloa henkeä kohti. - See more at:
http://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa#sthash.Z2SxVaFz.dpuf
Suomessa
heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30
kiloa henkeä kohti. - See more at:
http://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa#sthash.Z2SxVaFz.dpuf
Ylimääräinen, roskiin päätyvä, ruoka on suuri myös kuluerä ravintolalle. Suhdanneherkällä ravintola-alalla eletään sesonkien mukaan ja ala on varsin työvoimavaltaista, on tärkeää hallita ruokalista ja välttää ruoan tuhlailua, että siitä ei tule yritykselle ylimääräisiä ja turhia kustannuksia.
Ravintolassa hävikkiä syntyy väistämättä jonkin verran. Ihmiset hamstraavat ruokaa lautasilleen ja jättävät sitten osan ruoasta syömättä.
Kotona tähteet voi jalostaa seuraavan aterian osaksi. Ravintolassa se on hieman haastavampaa tiukkojen hygieniamääräysten takia.
Aivan samalla tavalla kuin ravintolassakin, on roskiin päätyvä ruoka aivan turha kuluerä. Mieti tulevana, miten voit vähentää roskiin menevän ruoan määrää. Säästät selvää rahaa. Jos ruoan määrän arvioiminen tuntuu vaikealta, apuna voit käyttää esim. Saa syödä -sivuston annoslaskuria.
Kotitalouksissa joulu lienee yksi ruokahävikin huippukohta juhannuksen ja pääsiäisen ohella. Ruokahävikkiä voi ottaa hallintaan suunnittelemalla ruokailut ja pohtimalla, tarvitaanko joulupöydässä todella ne kaikki 20 eri ruokalajia, jota siinä ovat aina ennenkin olleet.
Meillä syötiin kuluvana jouluna naudan sisäfilettä pyhien aterialla. Fileestä
paistettiin pihvit erikseen joka aterialle eikä hävikkiä syntynyt ja
toisaalta annokset pysyivät kohtuukokoisina. Vaihtelua toi hieman
erilainen maustaminen joka kerta ja lisukkeiden vaihtelu. Joku voi tietenkin ajatella, että kylläpäs nyt on törsäilty ja vielä pröystäilläänkin. Kyllä ja ei. Fileen (kotimaisen) kilohinta on n. 24,90 €/kg. Kinkun vain n. 5.99 €/kg. Joten kinkkua saa 10 kiloa samalla hinnalla, mitä filettä 2 kg. Mutta mitä väliä? Jos siitä 10 kilon kinkusta tulee syötyä vain 2-3 kg ja loppu menee roskiin (jos tähteitä ei käytetä hyväksi tai perheessä ole koiraa, joka mielellään syö ylimääräisen lihan), niin lopputulos on käytännössä sama, siis rahallisesti. Ja jos ei ajattele ainostaan rahaa, niin ekologisesti ajatellen on kohtuutonta haaskata syömäkelpoista ruokaa.
(Edit 26.12.2017)
Säästöliekillä
Ostoskorissa
(Edit 26.12.2017)
Comments
Post a Comment