Stollen, Saksalainen joulupulla


Stollenin päälle sivellään voita ja siihen ripotellaan sitten tomusokeria. Sen jälkeen se kääritään folioon jäähtymään.

Saksalainen joulupulla (Stollen) on kuulunut satunnaisesti jouluun. Tein sitä kun perheeseemme tuli vaihto-oppilas saksata ja halusin jouluun, jotakin sellaista, jonka hän voisi tuntea kotoisaksi.

Tähän pullaan tuli sukaattien lisäksi myös kirsikoita, sillä lähimmässä lähikaupassa (300 m) ei ollut pelkkää sukaattia enkä jaksanut lähteä seuraavaksi lähimpään kauppaan (+ 300 m), sillä minulla oli uunissa satsi leipää, joka piti napata ulos. 

Tarvitset
500 g vehnäjauhoja (n. 7-8 dl)
25 g hiivaa
noin 1 ½ dl maitoa
3/4 dl sokeria
1/4 tl suolaa
150 g margariinia tai voita
1-2  tl kardemummaa 
2 keltuaista
150-175 g mantelilastuja
2 dl rusinoita (125 g)
3 rkl rommia tai 1 tl rommiesanssia.
125 g sukaattia

Päälle
50 g voita
tomusokeria

Tee näin
1. Siivilöi jauhot kulhoon, tee keskelle kolo ja murenna siihen hiiva. Sekoita lämmin maito ja sen verran ympärillä olevista jauhoista mukaan, että jauhojen keskelle tulee vellimäinen seos. Anna olla peitettynä 30 min.
2. Lisää sokeri, ripaus suolaa, pehmeä margariini tai voi, keltuaiset ja mausteeksi kardemummaa, mantelilastut, yön yli rommissa liotetut rusinat ja sukaatit. Alusta taikina hyvin ja kauli noin 4 cm paksuksi, soikeaksi levyksi. Taita kolmannes taikinasta päälle ja paina taikinan reunat tiukasti kiinni.
3. Kohota hitaasti liinan alla. Paista 175-190 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes pulla on kypsä. Voitele useaan kertaan uunista otettua voilla. Levitä pinnalle tomusokeria ja kiedo leivonnainen folioon.
4. Ripottele ennen tarjoamista pinnalle tomusokeria. Tarjoa viipaleiksi leikattuna kahvipöydässä.
Ohjeen lähde: Suuri leivontakirja. Kotilieden parhaat leivonnaiset. WSOY. Juva. (s. 32)

Käytin taikinaan 200 g marsipaania  mantelilastujen sijaan.

Comments