Ohrarieska levinuunissa


Kuvat Margit Mannila

Sain mökilläni leivinuunin peltin auki. Lämmin kiitos ystävälleni, joka yhdessä oman ystävänsä kanssa teki minulle peltin ulosvetäjän. Lisäksi ystävä kävi vielä avustamassa peltin avaamisessa, joten kyllä nyt kelpaa. Koepoltin uunissa sanomalehteä ja totesin, että hyvin vetää! Kun sahajauhoprojekti on saatu päätökseen en malta olla kokeilematta ohrarieskaa. Minulla on mielikuva siitä, millaista hyvä ohrarieska on. 

Mielikuvissani se on noin suurehkon pizzan kokoinen ohut lätty, joka paistetaan n. 300-350 C:ssa. Eli se on sitä alkupään paistettavaa, kun leivinuuni on saatu lämpimäksi.

Tässä postauksessa muutama ohje, joista yritän muotoilla oman ohjeen.

Kotilieden Suuri leivontakirja (2. painos) julkaisi Posiolaisen Betty Ruokamon ohrarieskan ohjeen:

Ohrarieskat leivinuunissa
(4-8 kpl)
½ rkl suolaa
1 litra vettä
1 litra rasvatonta piimää
2 tl soodaa
n 2 kg ohrajauhoja

Tee näin
1. Sekoita käsin suola, vesi, piimä, sooda ja ohrajauhot nopeasti kiinteäksi taikinaksi. Älä vaivaa, muuten taikinaan tulee sitkoa.
2. Jaa taikina 4-8 osaan. Kauli ne vajaan sentin paksuisiksi pyöreiksi leiviksi. Pistele ne ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta. Voit vielä tasoitaa reunat taikinapyörällä.
3. Rieskat paistetaan levinuunissa leipomispäivän ensimmäisinä leivoinnaisian. Heitä kuumalle arinalle karkeaa suolaa tasaamaan lämpöä. Kypsennä ensimmäinen riska leipää välillä liikutellen, ettei se pääse palamaan.
4. Harjaa kypäsän riskan pinnasta suola ja jauhot pois. Rieska on parhaimmillaan juuri leivottuna. Jos rieska on sisältä punertava, siinä on liikaa soodaa. (Betty Ruokamo, Posio.)

Miten teen
 - Ajattelin kaulita rieskan noin 5 mm paksuiseksi. Se paistetaan todella nopeasti. Tavallaan vain käytetään uunissa. Ensimmäiset paistunevat noin 45 sekunnissa - 1 minuutissa.

Ohrarieskan ohjeita Internetin ihmemaailmasta
Antti Lohi leipoo rieskaa

Lohi neuvoo tekemään rieskataikinasta löysähköä.
Hän laittaa sekä leivinjauhoja että hiivaa.


 Lapin ohrarieska. Maa- ja kotitalousnaiset. (11.3.2017).

Maritta Kangas ohjeistaa blogissaan Ohrarieskan tekoon. (11.3.2017). 

Myllyn paras. Ohrarieska. (11.3.2017).
Lähetetty Windows Phonesta

Comments