Kypsien hedelmien piirakka eli päärynä-banaanipiirakka





Kuva Margit Mannila



Mikä olisikaan sopivampi ensi-illan jälki-istunnon päätteeksi kuin ensi-iltaansa viettävä kypsien hedelmien piirakka? 

Vuonna 2015 sain inspiraation kokeilla porkkanakakun ohjeella banaanipiirakkaa. Eilen kun ystävänänpäivää hieman jälkijunassa juhlien, pidimme teatteriensi-illan päätteeksi jälki-istunnon, oli ensi-illassa leipomus, joka sai nimen kypsien hedelmien piirakka/kakku. Voi olla, että joku toinen on ehtinyt tällaisen väsäämän jo aiemmin, mutta omassa keittiössäni se valmistettiin aivan ensimmäistä kertaa.



Kypsien hedelmien piirakkaan eli päärynä-banaanipiirakkaan tarvitset
Ylikypsiä banaaneja 1-2 kpl
Ylikypsiä päärynöitä 3-6 kpl
1 sitruunan mehu (tai ½ sitruunan mehua)
Mausteina
Banaanipiirakkaan tarvitset 6 keskikokoista, ylikypsää banaania. Nämä soseutetaan sauvasekoittimella. Sekaan sitruunan mehu ja mausteet. Maista välillä.
Ripaus valkopippuria
Ripaus suolaa
Ripaus chiliä
Ripaus kanelia
Vaniljasokeria
Kuorrutukseen
2 pkt (á 200 g) tuorejuustoa ja mausteeksi voi laittaa tilkan rommia tai vaniljasokeria.

Tee piiras porkkanakakun ohjeella. Tämä ohje on suoraan porkkanapussin takaa:

Porkkanakakku
Tarvitset  
4 kananmunaa
4 dl sokeria (2 dl sokeria riittää mainiosti)
2,5 dl voisulaa
9 dl porkkanaraastetta tai soseutettuja hedelmiä 5-9 dl (hedelmien määrä vaikuttaa paistoaikaan)
5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa 
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kanelia (soveltaen kypsien hedelmien piirakkaan)

Tee näin
1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää joukkoon voisula, porkkaraaste, johon on sekoitettu ruokasooda, leivinjauhe ja kaneli.
3. Levitä taikina uunipellille ja paista n. 20 minuuttia 200 C. Kokeile kypsyyttä tikulla.
Kypsien hedelmien piirakan ollessa kyseessä kannattaa vahtia tuota paistoaikaa. Se lienee noin 15-20 minuuttia. Vähän uunista riippuen.



Kuorrutus
50 g voisulaa
250 g tomusokeria
1 tl vaniliinisokeria
2 prk tuorejuustoa (appelsiini) Tippa (siis todella vain tippa) rommia sopii kypsien hedelmien piirakkaan.

Vatkaa kuorrutuksen ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä ne jäähtyneen piirakan päälle.


Comments