Lastenvaatteiden käyttöikä



Lastenvaatteiden käyttöikä on lyhentynyt. Vai pitäisikö kirjoittaa lastenvaatteiden kestävyys on heikentynyt. Enää tunnettukaan brändi ei takaa, että tuote kestäisi. 

Nuorena äitinä uhrasin aika paljon rahaa, että sain lapselleni kestäviä ja laadukkaita kotimaisia lastenvaatteita. Nyt saman merkin vaatekappaleet eivät kestä kunnolla kuukautta pidempään, mutta hinta on kivunnut pilviin. En ole valmis maksamaan ulkomailla valmistetusta tuotteesta sellaista hintaa, mitä niistä pyydetään.

Minulla on edelleen tallessa ja käyttökunnossa esikoiselleni joskus 1990-luvulla ostamani ulkoilupuku. Takki on iskukunnossa ja housutkin edelleen ehjät, joskin polvissa on reilua kulumaa.  Tästä ulkoilupuvusta on iloa vielä 1-2 uudelle käyttäjälle. Nyt kun ostan vastaavan merkin vaatteita, ne eivät enää kestä edes yhdellä lapsella edes yhtä talvea.

Kuluvana kesänä pyörittelin käsissäni esikoiselleni ostamaani talvilakkia, joka on palvellut kaikkien lasteni talvia ikävuosien 2-4 välillä. Lakkia on viisilapsisessa perheessä takuulla pesty useita kertoja, mutta edelleenkin se näyttää ihan hyvältä, joskin siitä huomaa, että se on niin,niin  retro.

Menneenä talvena ostin talvihousut jotka eivät olleet mitään erityistä merkkiä. Ne olivat ihan tavishousut Anttilasta. Ostin housut tammikuussa ja  niissä oli molemmissa polvissa reikä helmikuun loppuun mennessä.

En ole oikein varma, että tehdäänkö nykyvaatteita lapsille, jotka vielä ihan oikeasti leikkivät ulkona, käyvät luistelemassa ja pulkkamäessä vai suunnitellaanko kestävyys sen mukaan, että lapsukainen kävelee rauhallisesti vanhempansa vierellä kotoa autoon, saa kyydin koululle ja paluukyydin takaisin kotiin. Välitunnilla kuuluisi ilmeisesti seisoskella seinänvieressä ja varoa, että uusiin housuihin ei tule reikää.

Ulkomailla edullisesti tehdyt tuotteet (ja silti myyntihinnaltaan aika suolaiset) eivät myöskään täytä ilmastomme vaatimuksia. Suomessa on edelleen talvella suhteellisen kylmä, välillä on suojakeli ja se vaatii kankaalta tiettyjä ominaisuuksia. Kankaat imevät vettä ja lämpökerroin on heikko. Kylmyys ja kosteus eivät ole miellyttävä yhdistelmä. 

Se, mikä minua oikeastaan eniten ärsyttää liittyy siihen, että kuluttajaa syyllistetään toistuvasti siitä, että hän ostaa jatkuvasti jotakin uutta. 

Comments