Lohimoussekakku


Innostuin kokeilemaan tuoreen ME-lehden ohjeen mukaan  lohimoussekakkua. Muita ME-lehden ohjeita löydät tästä linkistä.

Ainekset


Pohja:
150 g hapankorppuja
75 g voita sulatettuna

Mousse:
150 g kylmäsavu- tai graavikirjolohta
1 pussi pakastettuja katkarapuja
1 prk katkaraputuorejuustoa
¼ dl silputtua persiljaa
½ dl silputtua ruohosipulia
½ dl silputtua tilliä
½ tl rouhittua mustapippuria
1 prk smetanaa
2 prk creme fraichea
1 sitruunan mehu
3 liivatelehteä

Koristeeksi:
tilliä ja sitruunaviipaleita.

Valmistusohje


Laita irtopohjavuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle leivinpaperi. Murenna hapankorppu hienoksi muruksi esim. tehosekoittimen avulla ja lisää joukkoon voisula. Taputtele seos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Hienonna lohi ja sulatetut katkaravut ja sekoita ne kulhossa tuorejuuston kanssa. Lisää silputut yrtit sekä pippuri ja sekoita hyvin. Seuraavaksi sekoita joukkoon smetana ja creme fraiche. Purista liivatteista vesi pois ja kuumenna sitruunamehu kattilassa, sulata liivatteet kuumaan mehuun ja lisää seos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan huolellisesti sekoittaen. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4-5 tuntia, mieluiten yön yli. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua.

Kommentteja ohjeesta


Muuntelin lehdessä ollutta ohjetta ja tein joitakin huomioita. Siispä:

Minulla oli aikomus ostaa hapankorppuja tähän leipomukseen. Kuinkas sitten kävikään huomasin lauantaina aamulla, että huolimatta siitä, että olin käynyt kolmessa eri kaupassa ja joka kerta oli tarkoitukseni ostaa hapankorppuja, ne olivat kuitenkin jääneet ostamatta.

Raastoin siis kuivattua ruisleipää ja sekaan yhden sekaleivän viipaleen ja  tein pohjan siitä. Toimi ihan hyvin.

Mitat ohjeessa ovat hieman epätarkkoja.  Ohjeessa ei  mm. sanota, minkä kokoinen purkki creme fraichea on käytetty. Itse käytin Lidlin creme faichea ja ne ovat ilmeisesti suurempia kuin esim. Valion myyvät vastaavat tuotteet.
Tästä seurasi se, että kolme (3) liivatetta oli hieman liian vähän. 4 kpl antaisi mielestäni paremman lopputuloksen. Kolmellakin kyllä pärjäsi. Kakku pysyi kasassa mutta oli mielestäni hieman liian löysää.

150 g lohta on aika vähän. Itse käytin n. 200-250 g. Makuraatini oli sitä mieltä, että 300 g voisi olla vielä parempi määrä. Tosin tämänhän ei ole tarkoitus olla ruoka, vaan kahvipöydän suolainen kakku.

Tuorejuustona käytin maustamatonta tuorejuustoa. Lisäsin pienen "puhalluksen" chiliä.

Käytin kuivattuja mausteita. Laitoin 1 rkl kutakin. Se toimi hyvin.

Mustanpippurin vaihdoin heti kättelyssä valkopippuriksi.

Sitruunanmehua oli liikaa. Yhden kokonaisen sitruunan laittaminen antaa ehkä vähän turhankin paljon potkua. (Olen sitruunan suuri ystävä, joten minua se ei haitannut.) Makuraati oli kuitenkin sitä mieltä, että puolikkaan sitruunan mehu olisi ihan riittävä.

4-5 tuntia  riittää hyytymiseen juuri ja juuri, mutta se ei riitä makujen tasoittumiseen. Kakku on ehdottomasti parempaa, kun se on jääkaapissa yön yli.

Kaiken kaikkiaan lohimoussekakku sopii erinomaisesti suolaiseksi kevään juhlapöytään. Se voi korvata voileipäkakun tai olla mukavana lisänä kalan ystäville.

Lähetetty Windows Phonesta

Comments