Kuusenkerkkäsiirappi





Kuvat MM

 
Kuusenkerkkäsiirappi täytyy valmistaa viimeistään juhannuksena, sillä sen jälkeen kerkät alkavat tummua ja seuraava mahdollisuus keittää siirappia on sitten seuraavana keväänä.
 
Tein kuluvana keväänä siirappia kolmesta eri kuusityypistä. Lehtikuusesta tuli mielestäni sokerisin, sillä sen kasvusto oli sokerisinta ja toisaalta myös pihkaisinta.
 
Kuusenkerkkien kerääminen ei ole jokaisenoikeuden piirissä, vaan tarvitset maanomistajan luvan, jos olet ajatellut keräillä kerkkiä.
 
Omat kerkkäni keräilen omista pihakuusistani. 
 
Oman siirappini keitän Marttojen ohjeella, joka on kopioitu tähän:

Valmistusohje

5–6 l kuusenkerkkiä
vettä
noin 1 kg sokeria
vettä

  1. Huuhtele kerkät ja pane ne kattilaan.
  2. Kaada kylmää vettä niin paljon, että kerkät juuri ja juuri peittyvät. Anna liota yön yli.
  3. Keitä kerkkiä liotusvedessään noin 2 tuntia.
  4. Siivilöi seos. Tässä vaiheessa nestettä tulisi olla 1 ½–2 litraa.
  5. Lisää sokeria noin 1/2 kg liemilitraa kohden. Keitä seosta pari tuntia. Hämmennä seosta silloin tällöin, ettei liemi pala pohjaan. Mitä pidempään keität, sitä paksumpaa siirappia saat.
  6. Voit maustaa valmiin siirapin esimerkiksi sitruunamehulla tai vaniljalla.
  7. Kaada kuuma siirappi kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje kannet.

    Valmis siirappi on punaruskeaa.
    Sitä voi tarjota kastikkeena esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa ja riistaruokien lisäkkeenä.
    Sillä voi maustaa myös rahka- ja kermajälkiruokia. Säilytä siirappi jääkaapissa
    .
 
 
 

Comments