Salaatti maksaa painonsa kultaa?

Hmm....kävin viikonloppuostoksilla lähikaupassa ja pähkäilin HEVI-osastolla, että mitähän salaattia meillä syötäisiin. 100 g:n pussi lehtisalaattia maksoi 1,59. Heikollakin matikkapäällä selviää, että kilohinta on huikeat 15,90. Mummoissa se on 100 FIM/kg. Onkohan tuo hinta nyt sitten ihan kohtuullinen? Espanjalainen salaatti oli 5,90 €/kg. Ihmeellistä, kuinka pitkän matkan kulkenut ja ko. matkan kuljetuskustannukset sisältävä salaatti on 1/3 kotimaisen hinnasta. Täytyy sanoa, että asian ymmärtäminen taloustieteilijän aivoilla on hieman haastavaa.

Kun suomalaisen perusperheen, johon kuuluu yleensä 4 henkilöä ns. lapsiperhevaiheessa, salaattiannoksen tekee, menee siihen helposti pari 100 g:n salaattipussia, muutama tomaatti, kurkku, pala purjoa ja maun mukaan ehkä fetajuustoja ja oliiveja. Salaatin hinnaksi tulee helposti reilu 10 €. 2,50 €/henkilö. Yleensä salaatin kanssa sitten tarjotaan jotakin muutakin kuin kansalaisluottamusta.

Jos päätyy esim. pestoleipään, johon tarvitaan paahtoleipää tai jotakin muuta vaaleaa siivutettua leipää, tulee hintaa lisää 1-2 € leivän ostopaikasta riippuen. Leivät lämmitetään uunissa, joten pienoinen lisä näkyy myös  sähkönkulutuksessa.

Sitten tulee tietenkin juomat. Maitoa, vettä, mehua, soodavettä tms.

Kysymys kuuluu saako terveellistä iltapalaa (pl. puuro) valmistettua alle 3 €/henkilö? Riittääkö ylipäätään 10 €/henkilö päivittäiseen ruokaan, jos syödään terveellinen aamupala, välipala kun tullaan töistä tai koulusta kotiin, lämmin ateria ja iltapala?


MargitComments