Keittiöostoksilla

Keittiö koneineen on yksi kodin kalleimmista hankinnoista. Etenkin nykypäivänä, kun  on muodikasta varustella keittiö viimeisen päälle. Itse satsaan kodinkoneisiin, sillä useamman henkilön taloudessa koneet joutuvat kovalle koetukselle. Pyykkikone pyörii 2-4 kertaa päivässä, astianpesukone yleensä vähintään kerran päivässä ja ruokaa laitetaan päivittäin ja leivotaan viikoittain. Onneksi on olemassa netin ihmeellinen maailma, jossa tietoa löytyy enemmän kuin jaksaa lukea ja etsiä. Keittiöremontista on koottu sivustoja, tässä yksi niistä, jossa on aika kattavasti paneuduttu aihepiirin.

Ostamassani asunnossa olivat aikansa eläneet (alkuperäiset) kodinkoneet. Hella oli aito Strömberg, kuten Vaasassa nyt kuuluu tietenkin ollakin. Talo on rakennettu vuonna 1982. Sanotaan mitä sanotaan, mutta 31 vuotta on aika kova ikä jääkaapille. Sieltä taitavat kaasut olla pihalla ja sähkönkulutus ei ilahduta todennäköisesti ketään muuta kun Vaasan sähköä, joka saa kultuksesta rahaa suoraan tililleen.

Asuntoni on pieni, joten sen keittökin on lilliputtiluokkaa (tai no luultavasti ihan normaali kerrostalokolmion keittiö) eikä sinne siis mahdu mitään saarekekeittiötä tai vastaavaa. Mutta rakastan ruoanlaittoa, leipomista ja astioita, joten kiinnitän, jos vain suinkin mahdollista huomiota tilojen toiminnallisuuteen. Esimerkiksi asia, mistä en luovu on tiskipöytä. Keittiössäni on onneksi vanhanajan tiskipöytä! Se on nimittäin keittössäni must-juttu. Hylkäsin tiskipöydän puuttumisen takia muutaman vaihtoehdon. Asunnoissa oli tehty keittiöremppa viimeisen päälle ja samalla tiskipöytä oli muodikkaasti korvattu  pienellä upotetulla altaalla. Ei toimi. Kokeiltu on. Tai toimii luultavasti, jos ei juurikaan laita ruokaa, käsittele syksyisin sienisaalista yms.

Lisäksi pikkualtaan ongelma on se, että kun se upotetaan pöytään, niin vesi roiskuu ja sitä sitten pääsee väistämättä työtason ja altaan väliin... ja siitä ei hyvää seuraa.

Malliltaan keittö uudessa kodissani on ns. L-keittiö. Olen ollut II -tyyppisen keittiön fani. Kolmessa viimeisessä kodissani... tai oikeastaan neljässä keittiö on ollut II-tyyppinen. Keittiön malli on vaikuttanut jopa asunnon ostopäätökseen, niin tärkeä asia se on ollut.
Source: http://www.traditionbois.fr/tb/concevoir-cuisine/plan-cuisine-2.jpgValintakin on ollut II keittiö syystä, että se on tehokas. Välimatkat työpisteeltä toiselle ovat lyhyet.

Keittiön suunnittelusta löytyy asiaa mm. Helsingin Yliopiston sivustolta: http://apumatti.helsinki.fi/lcms.php?am=5399-5399-1&page=7225
Allaolevassa kuvassa on koneiden "oikeaoppinen" sijoittelu. 

Uusi keittiöni on ns. L-mallinen keittiö. Tätä mallikeittiötä  pienempi.


Source: http://apumatti.helsinki.fi/images/imagebank/lcms/5399/l-keittio.gif

Kaappimäärältään keittiöni on suurinpiirtein tällainen, mitä kuvassa oleva Puustellin keittiö on:

Värimaailmaltaan haluan keittöni olevan valkoinen. Jos tilaa olisi paljon ja kukkaro kestäisi
keittiöni näyttäyttäisi todennäköisesti tältä, valkoista (onko tämä nyt sitten jotakin tanskalais/eurooppalais-tyylistä?) maalaisromantiikkaa:
[kaunis+keittiö]
Kuvan lähde: http://2.bp.blogspot.com/_i0NlNdu-WR4/Sy2zci_U09I/AAAAAAAABlw/mkMXD1-vmYw/s1600-h/kaunis+keitti%C3%B6

Haaveissani on apupöytä, joka näyttää suurinpiirtein tältä:

Ehkäpä näppäräsorminen tyttäreni tekee minulle sellaisen. Meillä on monta muutakin kokemusta erinäisitä rakennusprojekteista.

Käytännön haaveissani on, hyvien kodinkoneiden lisäksi, saada  keittiööni uudet korkeakiiltoiset valkoiset ovet.  Tiskipöydän aluskaapin haluan muuttaa laatikostoksi, kuten muutkin alakaapit. Laatikostot ovat mielestäni todella näppäriä. Tavarat saa helposti esiin, myös hyllyn perältä. Tavaraa mahtuu enemmän ja niitä takimmaisiakin astioita tulee käytettyä. Jätteen lajitteluun löytyy vinkkejä mm. keittiötieto.fi-sivustolta. Toimivuus on tärkeää, koska tilaa on oikeasti aika vähän.
Mitähän projektista mahtaa tulla?

Keittiön suunnittelua varten on eri yrityksillä on listattu vinkkejä ja vaikka minkälaisia ohjelmia. Tässä niistä muutamia.
Gaalakeittiöt lupaavat säästörempan keittiöösi.
 Keittiötieto.fi :ssä on runsaasti tietoa keittöstä.

Lanka ja muovi (kannattaa ehdottomasti tutustua, jos etsit järkeviä järjestelyratkaisuja asuntoosi.)

Parma-keittiöistä löytyy myös hintakone. Kannattaa tutustua. 
PeeKoo-keittiöt
Tee se itse-miehelle Suomen ylijäämävarasto
 Rakentaja.fi-sivustolla ohjeistusta ja maksettuja mainoksia

Suomalassa ollut juttu kettiörempasta, jossa mainostetaan ylijäämävarastoa
Työtehoseuran sivusto kannattaa muistaa, kun suunnittelee kodin ratkaisuja.
Videoita löytyy YouTubesta esim. haulla: How to fix your kitchen , keittiöremontit
Keittiön kaapit ovat sisältä suhteellisen hyväkuntoiset. Ajattelen tässä vaiheessa selviäväni ovien vaihtamisella ja korihyllyjen lisäämisellä.

Lontoon murteella on saatavissa: How to remodeling kitchen- hakutermillä kaikenlaista aihepiiriin liittyvää materiaalia. Basic tips for  kitchen remodeling
How to remodel your kitchen in right oder

9 steps how to remodel your kitchen

How to renovate a kitchen


Hmmm... asuminen remontin keskellä ei ole ihan niitä maailman ihanampia asioita, mutta onneksi remppa ei (toivottavasti) jatku ikuisuutta.


Ostoskorissa

Comments