Ihana ilta ja Ellen Svinhufvudin kakku



Vietimme muutaman kamun kanssa jälleen ihanaa iltaa kotiruoan parissa. Sovimme seuraavan illallisen taas 5.1.2016 samalla seurueella. Tulevalle illalliselle lupasin tehdä pastaa. Katsotaan muistanko vuoden kuluttua lupaukseni.

Jälkiruokana oli tällä kerralla Ellen Svinhufvudin kakku on eli manteli-marenkikakku. Se on yksi suomalaisen kahvipöydän klassikkotarjottava. Se on varsin tuhti pläjäys sokeria, kermaa ja voita. Tosin tällaisia kakkujahan ei ole tarkoituskaan syödä kerralla kuin aivan vähän. Hyvässä seurassa, pienenä annoksena,  se maistuu erinomaiselta. Salaisuus on siinä, että tyttämisen jälkeen annat sen vetäytyä kylmässä vuorokauden. Näin tavella se onnistuu mainiosti parvekkeella. Nostat sen vain lämpimään hyvissä ajoin, että maut ehtivät tasaantumaan. Näin kakku saa sopivasti kosteutta ja marengipohjasta tulee juuri oikealaisen kosteaa/sitkeää. (Tällaiselle kakulle on vaarana jäädä liian kuivaksi ja tuntuu, että se vain pölisee suussa.)

Havaintojani
Sokerien määrää voi vähentää.
Vatkaa valkuaiset erittäin kovaksi vaahdoksi.
Käytä voivaahtoon kahvijuomajauhetta/pikakahvijauhetta.

Valmistin oman Ellenini Kotivinkin ja Maku-lehden ohjeita soveltaen.



Tämä ohje löytyy maku.fi -sivustolta

Ainekset

10 annosta

Mokkatäyte ja kuorrutus

Pinnalle

Tee näin

3 t 5 min
AKTIIVINEN
1 t 20 min
PASSIIVINEN
1 t 45 min
    • Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
    • Sekoita mantelijauhe varovasti vaahdon joukkoon. 
    • Levitä vaahto 4 levyksi (à 15 x 22 cm) kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille.
    • Nosta pellit uunin ala- ja yläosiin. Paista noin 1 1/2 tuntia. Vaihda peltien paikkaa pari kertaa kypsennyksen aikana.
    • Irrota levyt varovasti lämpiminä ja nosta ritilöille jäähtymään.
    • Sekoita sokeri kuumaan kahviin ja jäähdytä kylmäksi. 
    • Lisää kerma. 
    • Vatkaa seos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
    • Lisää jauhettu manteli loppuvaiheessa.
    • Kokoa kakku. 
    • Nosta pohja tarjoiluvadille ja levitä sille nuolijalla mokkatäytettä. 
    • Tee loput kerrokset ja levitä täytettä myös päällimmäiselle levylle ja kakun reunoille.
    • Paahda mantelilastut kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi ja anna niiden jäähtyä täysin. 
    • Ripottele mantelilastuja kakun päälle ja painele niitä myös kakun reunoille. 
    • Siivilöi päälle tomusokeria.
    • Säilytä Ellen Svinhufvudin kakku jääkaapissa tarjoiluun asti.

Ohjeita muualla

Glorian sivustolla on myös kakun nimen syntyhistoria

Kinuskikissan Ellen -kakku


Alkuruoka
Illan aloitti parsakaalikeitto
Parsakaalikeitto on herkullista. Tärkeää on että et keitä parsaa ylikypsäksi, sillä takuuvarmasti keitto ei maistu sitten kenellekään. Siitä tulee ihan sellaista, kun söisi nurmikkoa/heinää ja se ei kyllä ainakaan omassa suussani maistu kovin hyvältä.

Pääruoka
Pääruokana oli possunulkofileestä paistetut pihvit, joita oli haudutettu paistamisen jälkeen valurautapadassa.
Tarjoilin jouluaterialla perunalunta ja ajattelin tehdä sitä ensin nytkin ja kastikkeen paistoliemestä, mutta sitten päädyin lohkoperunoihin. Ehkä vähän arkisempi vaihtoehto, mutta hyvä.(Olen vähän kipeänä ja ajattelin, että lohkoperunat ovat myös hygieenisempi vaihtoehto, koska ne siirtyvät suoraan lautaselle uunipeltiltä toisin kuin perunalumi.)

Lisukkeena oli porkkanoita ja makeaksi paistettua sipuleita sekä kehnäsieni ja herkkutattisekoitusta. Sienet saattavat aiheuttaa joillekin laktoosi-intolerassi-tyyppisiä oireita, joten kannattaa olla niiden kanssa vähän varovainen tai ainakin varoittaa niitä, jotka ovat laktoosi-intoleraktikkoja jo valmiiksi.
Maistui.

Salaattina oli vihreä salaattipohja, jossa oli vain viinlirypäleitä, ripaus basilikaa ja kevätsipulia (kuivattua)erillisissä kipoissa mm. fetaa,  oliiveja ja tomaatteja Näin siksi, koska yksi vieraistani on allerginen tuoreelle tomaatille ja en ollut ihan varma syövätkö  kaikki fetaa tai oliiveja.


Lähetetty Windows Phonesta

Comments