Rosetteja ja munkkeja


Eilen tuli sitten tehtyä rosetteja ja munkkeja. Muistin kuvata vasta siinä vaiheessa, kun oli enää rippeet jälellä. Rosetit ovat mukavan rapsakoita. uskaltaisiko sanoa, että se on kevytversio tippaleivästä? Toki taikinasta riippuen.

Omassa ohjeessani on vain 1 rkl sokeria, ripaus suolaa, 2 munaa, 1½ dl maitoa ja 1½ dl vehnäjauhoja.
ainekset sekoitetaan keskenään. (Siivilöi jauhot). Ks. paisto-ohjeet Valion ohjeesta.

Sitten on vähän energisempiäkin ohjeita. Esim.  Valio ohjeistaa rosetteihin näin: Rosetit  Kasvis (lakto-ovo) 299 kcal / 100g T
Tehnyt Ilona
Valio Koekeittiö

Rosetit ovat rapeita, hentoja ja maistuvia vappuherkkuja. Niiden valmistus vie aikaa ja tekoon tarvitset vartavasten rosettien valmistukseen kehitetyn rosettiraudan. Luethan myös PAISTOVINKIT ennen valmistamista.
Valmistus 1h 30 min
Vaikeusaste: haastava 80 - 90 kpl


Huomioithan, että vaihtaessasi annosmäärää raaka-aineet ja kypsennysajat eivät muutu samassa suhteessa.
Valmistusaineet
4 munaa
1 1/3 dl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria
1 prk (3,3 dl) Valio kuohukermaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/4 tl suolaa
Uppopaistoon n. 1/2 l ruokaöljyä

Pinnalle tomusokeria
Valmistusohje
Vatkaa munat ja sokeri kevyesti.
Lisää kerma.
Yhdistä kuivat aineet.
Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokeriseokseen.
Sekoita tasaiseksi.
Kuumenna öljy pienessä paksupohjaisessa teräskattilassa tai valurautapadassa (ks. vinkit).

Rosetit kypsennetään yksittäin, joten kattilan ei tarvitse olla suuri.
Kuumenna rosettirauta ensin öljyssä. (tämä on tärkeää!)
Valuta ylimääräinen öljy. Kasta rauta varovasti taikinaan niin, että rauta ei uppoa yläreunasta taikinaan. Näin leivonnainen irtoaa raudasta paremmin. Jos rauta on liian kuuma tai öljyinen, ei taikina tartu rautaan.

Nosta taikinainen rauta varovasti öljyyn. Kypsennä kullanruskeaksi. Nosta kypsä leivonnainen talouspaperin päälle leivinpaperille ja irrota raudasta. Jos rosetti irtoaa kypsennyksen aikana, nosta leivonnainen pois reikäkauhalla. Anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin.

Ripottele jäähtyneiden rosettien päälle tomusokeria ja nauti esim. siman tai limonadin kera.

PAISTOVINKKEJÄ
* Sopiva öljyn lämpötila paistamiseen on n. 170 astetta. Voit testata lämpötilan myös vaalealla leipäkuutionpalalla; Laita leipäpala kuumaan öljyyn. Jos se ruskistuu kauniisti kullanruskeksi noin minuutissa, on öljy sopivan kuumaa. Lisää paistoöljyä tarvittaessa kattilaan.

 * Varaa lieden lähelle kansi siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa tai kuumaan öljyyn pääsee vettä.

* Taikina notkitsuu paistamisen edetessä, sillä rosettiraudan mukana taikinaan siirtyy joka kerta hieman öljyä. Lisää tarvittaessa taikinaan hieman vehnäjauhoa.

* Siivilöi käytetty öljy jäähtyneenä takaisin öljypulloon. Säilytä jääkaapissa. Voit käyttää samaa öljyä 2 - 3 paistokertaan.

* Älä kaada vanhentunutta öljyä viemäriin vaan hävitä se tyhjässä pullossa sekajätteen mukana. Halutessasi voit paistaa rosettitaikinasta myös tippaleipiä. Katso ohje palvelustamme.



Lähetetty Windows Phonesta

Comments