Korvasieni


 Kuva Margit Mannila

Kuvassa olevat sienet ovat puristeluvaiheessa eli niistä on puristettu ryöppäämiskerran jälkeen ylimääräinen vesi pois.

Muista ryöpätä korvasienet

Kirjoitin maanantaina, että korvasienikausi on korkattu. Minua jäi vaivaamaan, että en kovin paljon kirjoitellut kyseisen sienen esikäsittelystä. On kyllä ihan pakko muistuttaa että kyseinen sieni on huolellisesti esikäsiteltävä (ryöpättävä), ennen kuin sitä laittaa ruoaksi.

Nyt tulee toistoa
Eli jos nyt sitten menet metsään ja poimit niitä, niin muista myös röpätä ne huolellisesti. Ja kun on kyseessä korvasienet, niin tee tämä juttu todella huolellisesti. Liotus ja ryöppäysvesiä EI luonnollisestikaan saa käyttää ruoanvalmistuksessa. SIIS liotusvesiä ja ryöppäysvesiä EI saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Tuomas Salaste kirjoittaa vähän sarkastisesti tästä herkusta sivustollaan, mutta ihan aikuisten oikeasti näiden kanssa tulee olla huolellinen. Jos tiedät, että et uskalla itse käyttää sientä ravinnoksi, jätä se sitten poimimatta tai myy johonkin paikalliseen ravintolaan.

Eviran sivustolla on ohjeita korvasienen käsittelystä

Itse ryöppään sienet runsaassa vedessä vähintään 10 minuuttia kahteen kertaan. Minulla on ns. sienikattila, jonka näkeminen saa jälkikasvun parahtamaan.  Ko. kattila on 10 litran teräskattila, jossa minulla on tapana ryöpätä keräämäni sienet.

Sieniä ryöpättäessä ne ensiksi (puhdistamisen jälkeen) huudellaan.  Laita kattilaan kylmää vettä ja sienet sinne. Anna veden KIEHUA 10 minuuttia. Sitten kaada vesi pois. Huuhdo sienet kylmällä vedellä. Purista kaikki ylimääräinen neste sienistä pois.
Sitten sienet laiteaan jälleen kylmään veteen ja vesi kuumennetaan ja sieniä keitetään uudelleen 10 minuuttia.

Tuuleta hyvin. Liesituuletin päälle, että et hengitä ryöppäyshöyryjä.
Joissakin sienioppaissa olen havainnut tekstin, että tuoretta korvasientä kuljetettaessa kotiin metsästä, pitäisi auton ikkunoiden olla auki, jotta ei sitten hengittele ylimääräisiä höyryjä.

Myös kuivatut korvasienet on ryöpättävä. Kuivattuja sieniä liotetaan ensin vedessä, jotta ne turpoavat ja sitten ne ryöpätään ihan sanoin kuin tuoreet sienet.

Minulla on korvasieniä poimiessani kädessäni kertakäyttöhanskat. (Ehkä on hätävarjelun liioittelua, mutta mielestäni kertakäyttöhanskat ovat tässä tapauksessa jopa järkevät toisin kuin normaaleja ruokia käsiteltäessä.) Jos sieniretki kestää vähän pidempään ja on eväitä mukana, kannattaa varata pullo vettä, jota voi käyttää sitten käsien pesemiseen ja talouspaperia käsien kuivaamiseen.


Kotiliesi 

Maaseudun tulevaisuus

Myrkyllinen  herkullinen korvasieni    Comments