Joulun kakkuherkku

 

 Kuvat Margit Mannila


Joulun kakkuherkku kuluvana vuonna oli suklaamousse-lakritsakakku. Kakussa ovat taatusti kalorit kohdallaan eikä joulupöytä muuta makeaa kaipaa. Lisäsin ohjeeseen ripauksen suolaa, chililastuja sekä valkopippuria. 

Suklaata käytin 200 g tummaa suklaata, 200 g maitosuklaata, kermaa 4 dl. Todennäköisesti olisi voinut saada ihan hyvän tuloksen aikaan käyttämällä 100 g tummaa suklaata, 50 g maitosuklaata.  

Annoksesta tuli kaksi kakkua. Toinen snadiin kakkuvuokaan ja toinen vuokaan, joka oli n. 15 cm halkaisijaltaan. Lisäksi loput moussesta löysi tiensä jälkiruokalaseihin ja pakkaseen.

Uskallan väittää, että tämän kakun järkevä annospala on niin snadi, että kakusta riittää noin 20-30 henkilölle. Sittenkin on vielä suhteellisen tuhtia.


 Alkuperäinen ohje:

Ainekset (8–10 annosta)

Pohja

  • 100 g mantelijauhetta
  • 1½ dl tomusokeria
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • ¾ dl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 munaa
  • 200 g voita sulatettuna

Kostutus

  • ½ dl kirsikkamehua

Suklaamousse

  • 300 g tummaa suklaata
  • 200 g maitosuklaata
  • 1 vaniljatanko
  • 5 dl vispi- tai kuohukermaa
  • 1 rkl raakalakritsijauhetta

Koristelu

  • 10 suklaatryffeliä
  • 20 lakusuklaapalloa
  • 100 g salmiakkivalkosuklaata
  • 1 rkl raakalakritsijauhetta

Lakritsi-suklaamoussekakku valmistetaan näin:

  1. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon munat ja voi. Sekoita tasaiseksi.
  2. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ( ø 20 cm). Paista uunissa 175 asteessa 30–35 minuuttia. Anna jäähtyä.
  3. Sulata suklaat paloiteltuna vesihauteessa tai paksupohjaisessa kattilassa. Anna hieman jäähtyä.
  4. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisus suklaaseoksen joukkoon.
  5. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää erissä hieman jäähtyneeseen suklaaseokseen.
  6. Anna pohjan olla irtopohjavuossa. Kostuta pohja mehulla. Lusikoi pohjan päälle suklaamousseseos.
  7. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään 3 tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.
  8. Irrota kakku varovasti vuoasta. Koristele suklaatryffeleillä, lakusuklaapalloilla ja salmiakkivalkosuklaalla. Pöläytä kakun päälle lopuksi raakalakritsijauhetta tai kaakaojauhetta.

 Kakun ohje löytyy täältä. (26.12.2020).



Comments