Kuvat MM
200 g
voita
4-5 dl
tomusokeria
1 tl
vaniljasokeria
1 rkl
maitoa
Tee näin
- Ota 200 grammaa voita pehmenemään huoneenlämpöön.
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Voi on valmista, kun sen selvästi vaalenee ja koostumus kuohkeentuu.
- Lisää neljästä viiteen desilitraa tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
- Kun olet lisännyt kaiken tomusokerin jatka vatkaamista usean minuutin ajan.
- Lisää ruokalusikallinen kylmää maitoa ja jatka vielä vatkaamista.
- Valmis voikreemi on kuohkeaa, vaaleaa, silkkistä eikä se maistu voilta.
Käytä voikreemiä kakkujen tai kuppikakkujen kuorrutteena tai kääretorttujen täytteenä.
Voit myös värjätä kreemiä. Lisää väri ihan loppuvaiheessa.
Voit myös lisätä kreemiin makusi mukaan esimerkiksi kanelia, hunajaa, erilaisia aromeja, marjajauheita tai vaikka sitruunan kuorta.
360 g
voita
6
kananmunan valkuaista
360 g
sokeria
1 tl
vaniljasokeria
(pari tippaa elintarvikeväriä)
Tee näin
- Kuutioi 360 grammaa voita ja jätä se huoneenlämpöön pehmenemään pariksi tunniksi.
- Erottele kuuden kananmunan valkuaiset puhtaaseen metallikulhoon. Mittaa joukkoon 360 grammaa sokeria ja teelusikallinen vaniljasokeria.
- Tee lämmin vesihaude. Kuumenna vettä kattilassa ja nosta kulho vesihauteen päälle. Vesi ei saa kuumentaa kulhon pohjaa liikaa, muuten sokeri ja valkuaiset palavat kiinni kulhoon. Vettä eikä vesihöyryä ei saa päästä kulhoon.
- Kuumenna kulhoa pienellä lämmöllä valkuaisia ja sokeria koko ajan sähkövatkaimella vatkaten, kunnes seos on 58–60-asteista ja sokeri sulanut valkuaisiin. Mittaa lämpötilaa keittiömittarilla. Sokeri on sulanut, kun et tunne enää kiteitä sormien välissä.
- Nosta kattila pois vesihauteen päältä ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on jäähtynyt noin 28-asteiseksi.
- Kun marenki on tehty, lisää pehmeitä huoneenlämpöisiä voikuutioita koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Lisää marenkiin yksi kuutio voita kerrallaan. Vatkaa kunnes kaikki voi on käytetty ja seos on sileää.
Halutessasi voit lisätä lopuksi mukaan kreemiin muutaman tipan elintarvikeväriä ja vatkata kreemin yksiväriseksi tai jättää sen raidalliseksi.
Marenki-voikreemi sopii käytettäväksi pursotukseen tai kakun kuorruttamiseen. Kun kakku on kuorrutettu, voit pursottaa samasta kreemistä koristeita. Tästä määrästä riittää yhden pienen kakun kuorrutukseen ja pursotuksiin.
Marenki-voikreemi jähmettyy jääkaapissa, joten käytä se huoneenlämpöisenä.
Ohjeiden lähde Kotiliesi
Comments
Post a Comment