Kompostoivat käymälät

 


Kuvat Margit Mannila
Kirjoittelin eilen Tädin eläintarhassa mökin vessa-asioista. Siinä hötäkässä liityin jäseneksi Mökkikeskuksen Huussikerhoon. Huussikerhossa, joka on mökkikeskuksen yksi "palvelu" ja muuten erittäin taitavasti toteutettu yrityksen mainoskampanja, on kerätty varsin hyödyllistä tietoa =D En ollut aiemmin moisesta kerhosta kuullut, mutta nyt kun mökinomistajana olen miettinyt uudenlaista ratkaisua käymälään, löysin ko. instanssin ja oitis liityin jäseneksi.
Perehdyttyäni ilman sähköä ja vettä toimiviin ekovessoihin,  minulla on nyt  kolme vahvaa ehdokasta, joista teen valinnan. Ensiksi siis merkit joko Biolan, Ekolet tai Kekkilä
Esittelen käymälät tässä aakkosjärjestyksessä

Biolan eco kompostikäymälän hinnat vaihtelevat 549,00 €-619 €:n välillä. Hintoihin tulee toimituskuluja tilauspaikasta riippuen 0- 94 €. Yllättäen halvimmassa paikassa ei ole toimituskuluja.
Ekolet kompostikäymälä on ylivoimaisesti hinnakkain. 1490 €. Esimerkiksi mökkikeskuksen sivustolla sanotaan, että se on ainut aidosti kompostoiva käymälä, jossa tyhjennysvaiheessa saadaan multaa. 
Tehtaalta tilattuna hinta on rahteineen 1630 €. Noutopaikkana on Orivesi. Voisi harkita, että hyppäisi pakuun ja kävisi kierroksen Orivedellä.
Kekkilän kompostoiva kuivikekäymälän hinnat vaihtelevat 369 €-599 €:n välillä. Kallein hinta sisältää ilmastointiputken ja näyttääpi olevan että muihin se pitää hankkia. Tosin tuohon kalleimpaan hintaan tulee lisää vielä postikuluja, jos sen tilaa. Ne vaihtelevat 13,90 €- 94 €.
Kekkilän ilmastointiputken hankinta on tehty hankalaksi. Firman sivustolla lukee, että se on hakittava erikseen. Suora lainaus tässä: "Tekniset tiedot

Ilmastointiputken halkaisija: 75/110 mm (hankittava erikseen)
Istuinkorkeus: 425 mm
Rungon materiaali: UV-suojattu rotaatiovalettu polyeteeni 10–15 mm
Väri: harmaa
Vakiovarusteena ovat ilmastointiputken hattu, suotonesteletku ja kanisteri."
 
Kuitenkaan sivustolla ei ole mainintaa, mistä sellaisen voi hankkia. Aika kuulkaas "pieni" asia, joka saa minut kallistumaan tuon Biolanin puoleen, sillä en ole kyennyt saamaan mitenkään selvää, hankinko tuotteen sitten LVI-liikkeestä vai rautakaupasta. Toki osaan sen etsiä googlen sedän kätköistä (ja se muuten osoittautuu yllättävän vaikeaksi), mutta tämä ei nyt sitten ole kovin hyvää asiakaspalvelua.
Luultavasti putki maksaisi n. 10-20 €. Ostanko siis kalliimman tuotteen vain siksi, että siinä on kaikki tarvittava eikä minun tarvitse vaivaantua etsimään putkea mistään muualta?  Vai olenko reipas ja säästän n. 200 € ja etsin sen putken. Jos lasken itselleni palkkaa etsimisestä, niin minun ei kannata missään tapauksessa mennä etsimään sitä putkea ympäri kyliä. Jos en taas laske omalle työlleni palkkaa, minun kannattaa ehdottomasti etsiä putki.
Selvitin vähän sitten asioita: putki maksaa 25 € ja postikulut 18 €, jos sen tilaan. Ainakin taloon.com-sivustolla.  Putkea on mahdollista saada 3 metrin salkona. Ja tuossa Kekkilän sivustolla ei kerrota, kuinka pitkä tuon putken tulee olla. Todennäköisesti tarkemmat ohjeet tulevat vessan mukana, vai tulevatko sittenkään?
Asiakkaan ostoprosessi kannattaa tehdä mahdollisman helpoksi, jotta asiakas ei joudu käyttämän aikaa ja energiaa erilaisten lisäosien etsimiseen. Tosin Ekoletissäkään ei ole ilmaistointiputkea (saisi tuohon hintaan kyllä olla), mutta sivustolla on sentään maininta, että näitä putkia saa rautakaupasta.
Minkä oikeasti sitten kannattaisi valita?
En ole aivan varma, mutta jotenkin olen niin mukavuudenhaluinen, että en halua jälkikompostoida yhtään mitään.   Ja mietin, että olisinko markka-aikana ollut valmis maksamaan lähes  10000 FIM:iä vessanpytystä. Sellaisella rahalla saisi jo aika hienon vesivessan.
WC-jätteen käsittely ei käytännössä ole kuitenkaan mikään pikkujuttu ja siksi siihen on ehkä valmis satsaamaan hieman enemmän ja varmistamaan, että jätteen jälkikäsittelytarve on mahdollisimman pieni. Nimittäin kun ja jos multaa putkahtaa 50 litraa ja käytännössä sen voi käyttää kasveille, on sitä aika paljon. Kuitenkin siitä on mahdollisuus päästä eroon kohtuullisin kustannuksin.
 
Kun saan mökillä vessa-asiat kuntoon, onkin enää vain ajan kysymys, miten saan sinne vedet. Sitten siinä vaiheessa luultavasti muutan sinne. Pysyvästi. Koska en tässä enää nuorene, niin minun täytyy varmistaa, että pärjään siellä sitten mahdollisimman pitkään.

Lähetetty Windows Phonesta

Comments