Lemon curd juustokakku

 

 Kuva MM

 

Alkuperäinen ohje löytyy täältä 

Lemon curd juustokakku

Ainekset (12 annosta)

Pohja
150 g murokeksejä (kaurakeksit käy)
50 g voita (sulatettuna) 
 
Juustokakkumassa
400 g tuorejuustoa (huoneenlämpöisenä)
100 g ranskankermaa
1 rkl perunajauhoja (tai maizenaa)
2 dl hienoa sokeria
2 kananmunaa
1 keltuainen
1 rkl sitruunamehua
150 g lemon curdia

Tee näin:

  1. Vuoraa 20x20 cm vuoka leivinpaperilla (vaihtoehtoisesti 26cm pyöreä irtopohjavuoka). Me leikkasimme kaksi suorakulmion mallista palaa, kiinnitimme ne voilla vuokaan ja toisiinsa ”ristiin” ja hieman reunojen yli, jotta saimme vuoan vuorattua tasaisesti ja valmiin juustokakun pois vuoasta. Esilämmitä uuni samalla 225 asteeseen.
  2. Murskaa keksit pieneksi muruksi, lisää joukkoon sulatettu voi ja sekoita huolellisesti sekaisin. Painele sitten lusikan avulla keksimuru vuoan pohjalle. Siirrä kylmään.
  3. Mittaa kulhoon tuorejuusto, ranskankerma, perunajauho ja sokeri. Sekoita muutama minuutti sähkövatkaimella (tai yleiskoneessa) tasaiseksi, käy nuolijalla reunat läpi ja sekoita vielä hetki.
  4. Lisää kananmunat ja keltuainen yksi kerrallaan tuorejuustomassan joukkoon koko aika vatkaten. Lisää viimeisenä joukkoon sitruunamehu, vatkaa se joukkoon ja kaada sitten valmis juustokakkuseos vuokaan keksipohjan päälle. Lusikoi juustokakkuseoksen pinnalle lemon curdia _varovaisesti_ (jos se on jämäkkää, lämmitä sitä ensin hetki mikrossa) ja muodosta marmorimaiset kuviot vetämällä hammastikkua/veistä curdin läpi.
  5. Paista juustokakkua ensin 5 minuuttia 225 asteessa, ja sen jälkeen pudota lämpötila n.135 asteeseen 30-40 minuutin ajaksi. Valmis juustokakku on kiinteähkö reunoilta, mutta hyllyy vielä keskeltä vähän. Jätä juustokakku paiston jälkeen raolla olevaan uuniin 5-10 minuutiksi ja siirrä sitten huoneenlämpöön, kunnes se ei enää ole kuuma. Peitä jäähtynyt juustokakku kelmulla/foliolla ja siirrä jääkaappiin seuraavaan päivään.
  6. Leikkaa haluamasi kokoisiin paloihin ja nauti!

Valmis juustokakku säilyy viileässä 3-4 päivää.

 

Sitruuna(mutakakun) ohjeita muualla

Kotiliedessä oleva Suklaapossun ohje on testattu 1/2025. Hyvä ohje. Tein ohjeella myös appelsiinimutakakun. En kuitenkaan tehnyt orange curdia, vaan käytin appelsiinimehua sekä aromia.


Suklaapossun ohje on seuraava (ja tällä ohjeella siis tein myös appelsiinimutakakun).

Sitruunamutakakku

noin 18-20 cm vuokaan 

Aineet:

1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna

0.5 dl sitruunan mehua

150 g voita

2.75 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria TAI 0.5 tl vaniljajauhetta

2 munaa

0.25 tl suolaa

2.5 dl vehnäjauhoja

Ohje:

Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen.

Sulata voi mikron kestävässä kulhossa. Pese sitruunan kuori hyvin esimerkiksi juuriharjalla. Raasta uloin, keltainen osa kuoresta hienoksi raasteeksi.

Sulata voi mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään. Mittaa kulhoon sitruunan kuori, sitruunan mehu, sokerit, vaniljajauhe, munat ja suola. Sekoita kunnolla sekaisin. Sekoita joukkoon voi. Lisää joukkoon vielä vehnäjauhot ja sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään.

Vuoraa halkaisijaltaan noin 20 cm irtopohjainen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat vuokapraylla. Voit tarvittaessa vuorata myös vuoan reunat leivinpaperilla.

Paista 170 asteessa toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia, kunnes mutakakku on keskeltä juuri ja juuri hyytynyt. Anna kakun jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja nosta lopuksi vielä jääkaappiin. Koostumus kiinteytyy ja maut tasaantuvat jäähtymisen aikana. Ja eikun herkuttelemaan!

Vinkki:

* Sitruunoissa on eroja, joten myös kakun maku saattaa olla eri kerroilla hieman erilainen.

Comments