Talotohtori ja asuntokaupat


Panu Kailan 1990-luvulla kirjoittama kirja: Talotohtori. WSOY on kattava esitys peruskorjaamisesta ja vähän vanhempien talojen huoltamisesta. Kirjan hinta vaihtelee 19.95-40.00 € välillä ostopaikasta riippuen.

Taloremontit tehdään, Kailan mukaan,  yleensä rakennusliikkeen näkökulmasta. Tämä tarkoittaa käytännössä usein sitä, että taloja ylikorjataan. Niistä poistetaan terveitä ja hyviä osia. Esimerkkinä mainitaan mm. ikkunoiden vaihtaminen, joissa usein riittäisi pokien maalaaminen. Kerrostaloissa, jos ikkunan vaihtaminen on oikeasti ajankohtaista,  vaihtotarve on yleensä vain eteläpuolella taloa.

Kailan kommentti siitä, että nykyajan materiaalit eivät välttämättä soivi entisajan taloihin alkuukaan, pitää paikkansa. Rintamamiestalo ja muovi eivät tykkää toisistaan. Hirsitalo ja peltipintakaan eivät välttämättä tykkää toisistaan.

Olen kiertänyt tässä viime kuukausien aikana aika monessa asuntonäytössä, sekä omakotitaloissa että kerros- ja rivitaloissa. Huh. Pilattuja asuntoja on tullut vastaan enemmän ja vähemmän. Osassa on remontti aloitettu väärästä päästä: sisätiloista, kun olisi ensin pitänyt korjata rakenteet. Ehkä ratkaisuun on päädytty syystä, että on havaittu edessä oleva urakka sekä vaikeaksi että kalliiksi ja omat kyvyt riittämättömiksi. Tehdään siis kosmeettinen korjaus, uusitaan kylppäri ja keittiö ja myydään nopeasti alta pois. Jos tätä vertaisi ihmisen elämään, niin lienee vähän sama asia, jos ikäiseni nainen menisi kauneusleikkaukseen, saisi naamansa sileäksi, mutta muu kroppa huutaisi todellisia ikävuosia. Operaation jälkeen näyttäisi todennäköisesti entistä säälittävämmältä.

Asunto on yleensä ihmisen elämän pitkäaikaisin ja kallein hankinta, sen kanssa ei kannata hätiköidä. Hyvä puutarha, kaunis keittiö tai musiikki saunatiloissa ei paljon lämmitä, jos katto vuotaa ja sokkeli on romahtanut.
 

Ostoskorissa


Comments