Välipalapizza

Kuvan pizzan täytteenä mozzarellajuustoa, ilmakuivattua kinkkua, tomaattikastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Jokainen perheellinen tietää, että ruoka ja asuminen nappaavat leijonan osan tuloista. Hyvänä kolmosena ovat vaatemenot. Lapset kasvavat ja kaikkia ei voi kierrättää sisarustenkaan kesken. Me suomalaiset olemme siinä aika onnellisessa asemassa, että lapsukaisemme saavat verovaroin kustannetun aterian koulussa. Kasvavat nuoret tarvitsevat kuitenkin aina jotakin syötävää, kun he tulevat koulusta. Välipalaan kannattaa satsata, jotta läksyjen tekeminen sujuu ja turha napostelu jää pois.

Aika moni lapsi ja nuori taitaa olla tykästynyt pizzaan. Ja mikäs siinä. Sehän on vähän kuin lämmin voileipä. Täytemahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kaupasta ostetut valmispizzat ovat aika rasvaisia ja niiden hankkiminen maksaa suhteellisen paljon vuositasolla. Annospizzan hinta vaihtelee, merkistä ja ostospaikasta riippuen n. 1.69-2.89/kpl. Jos oletetaan, että työpäiviä on 220 vuodessa, niin vuodessa välipalaan menee 371.80-635,80/henkilö, jos hinnoitteluna käytetään em. annoshintoja.

No entä sitten, jos pizzoja leivotaan kotona kerralla hieman enemmän? Litran taikinasta saa tehtynä n. 50 annopizzaa. Vehnäjauhoja tuollaiseen määrään menee n.1,5 kg kahden kilon jauhopussin saa parhaimmillaan alle euron (0,79 €), tomaattimurskaa kuluu 1,5 litraa á 0,69 €/500ml pakkaus (Lidl), mozzarellajuustoja 3 kpl á 0,79 €/kpl (Lidl), jauhelihaa 700g n.4,69 €, ilmakuivattu kinkku n. 2,99 €, kirsikkatomaatteja 3 rasiaa n. euron/rasia. Pinnalle tilkka oliiviöljyä pullosta ennen paistamista (n. 0,20 €). Halutessa voi pizzan pinnalle ripotella parmesaaniraastetta siinä vaiheessa kun se syödään. 

Ainekset maksavat yhteensä 14,42 € ja 50 kpl satsissa yhden pizzan hinnaksi tulee n. 0,28 €/kpl. 220 päivän välipalan hinnaksi tulee siis 61,60 €/henkilö. Hintaan ei ole laskettu sähkönkulutusta. Jos hintaan lisätään energiakustannukset/pizza (paisto ja pakastus (tarvikkeineen) todennäköisemmin kuluja tulee lisää n. 0,10 €/annos.) 0,38 €:n mukaan laskien 83,60 €/henkilö. Ero kallimman ja halvimman pizzan välillä on  siis 288,20-552,20 €/henkilö laskettuna 220 päivän mukaan.

Vuositasolla (365 päivää) vastaavat luvut ovat
0,38*365= 138,70 €/ vuosi
1.69*365= 616,85
2,89*365= 1054,85

Erotukset
616,85-138,70 = 478,15
1054,85-138,70 = 916,15

Laskelma osoittaa, että säästöt pienissä summissa eivät ole suinkaan merkityksettömiä vuositasolla.

Tee näin

Valmista litran annos pizzataikinaa hyväksi havaitsemasi ohjeen mukaan. Mozzarella+ilmakuivattukinkkutäytteisen pizzan pohjan tulee olla todella ohut.

Mausta tomaattikastike sopivaksi makusi mukaan. Itse käytän suolaa, ripauksen valkopippuria ja chiliä suoraan myllystä.

Revi mozzarella valmiiksi ohuiksi suikaleiksi.

Pese kirsikkatomaatit ja  halkaise ne kahtia.

Jaa pizzataikina pikkupullien kokoiseksi annoksiksi. Anna pullien kohota. Kauli ne ohuiksi pyöreiksi levyiksi kaulimella. Laita uunipannulle leivinpaperi ja laita pizzapohjat uunipannulle. (Kerralla saat mahtumaan 4-5 pizzaa.)

Laita pizzapohjan päälle tomaattikastiketta, laita tomaattikastikkeen päälle muutama suikale mozzarellaa, revi kinkkusiivu ohuiksi suikaleiksi. Yhdestä siivusta riittää n. 2-3 pizzalle. 

Lopuksi laita 3-4 kirsikkatomaatin puolikasta pizzan pinnalle ja lorauta tilkka oliiviöljyä kokonaisuuden päälle ennen paistamista. Kun otat pizzan uunista, raasta sen pinnalle ripaus merisuolaa. Anna jäähtyä ja pakasta pizzat.

Paista pizzat 225 C kypsiksi.

Terveisin

Ostoskorissa

Comments