Pataleipä


Pataleivän kokeilu on ollut vaiheessa eli sillä listalla, että tätä pitää kokeilla joskus. Kotivinkin ohje, jolla ryhdyin tätä leipää leipomaan, on tehty pienelle padalle.  Ja näyttipä Kotivinkin ohjeessa olevan vinkki, että jos ei omista kannellista pataa, voi leivän leipoa kannellisessa, uuninkestävässä teräskattilassa. Varauduin vähän suuremman leivän tekoon ja poistatin yhdestä 5 litran kattilasta muoviosat. Kokeilen tehdä siinä vähän suuremman pataleivän, kun saan tämän ohjeen kokeiltua ja paistoajan kohdalleen.

Toinen käyttövinkki tälle teräskattilalle voisi olla savustuspönttö. Tosin sähkökäyttöisiä savustuspönttöjä saa noin 39-59 € vähän ostopaikasta riippuen, joten ei kannata avotulella ryhtyä leikkimään.

Tämän leivän tekeminen vaatii aikaa vähintään 12 h. Taikinan pitää kohota hyvin. Oma taikinani kohosi ennen paistamista lähes 24 tuntia. Tein heti uuden taikinan pikkuisen erilaisella sekoituksella. Laitoin 1 dl rouhittuja ohrasuurimoita ja ½ dl ruisjauhoja ja  4 dl vehnäjauhoja. 
Pataleipään tarvitset (1 kpl)

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa tai herneen
kokoinen pala tuorehiivaa
3 ½ dl vettä
Lisäksi
rypsiöljyä (käytin voita)

Tee näin

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
3. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.
Vinkki: Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.

Ohjeen lähde: Kotivinkki

Maku-lehdessä on myös ohje pataleipään.

Kuumensin kattilaa uunissa n. puoli tuntia (sen ajan kun leipä vielä kohosi).

Voitelin kattilan voilla. Se antoi ihanan maun leivän pohjaan.Suolaa on ohjeessa 2 tl. Minun makuuni se oli vähän liikaa. Seuraava kokeilu on 1 tl.


Annoin leivän jäähtyä liinan alla. 

Voitelin patani voilla (n. 25 g) ja sitä jäi vähän padan pohjalle. Siitä johtuen leivän pohjasta tuli todella ihana.


Kuori oli aivan upean rapea ja leipä ilmavaa. Leipä oli niin maistuvaista, että juuri ja juuri riitti siivu kaikille aamuksi.


Paistoaikaa  lisäisin siten että kannen alla leipä on 40 minuuttia ja ilman kantta 25 minuuttia. Oli mielestäni aika hyvä tämänkokoiselle leivälle ja omalle uunilleni (Gorenje).Lähetetty Windows Phonesta

Comments

 1. Pataleipä II saatiin uunista ulos.
  Ruisjauhot ja ohrasuurimot sopivat hyvin taikinaan.

  Huomisen taikinassa on kaurahiutaleita.

  ReplyDelete
 2. Pataleipä III oli kaurahiutaleita. Herkullista sekin.

  Paistoaika sekä kauraa että ruista sisältävillä leivillä on n. 10-15 pidempi kannen alla.

  ReplyDelete

Post a Comment