Ruokalajien annoskoot



Kirjoittelin joskus aiemmin tänne sopivasta annoskoosta.  Asia tuli uudelleen mieleeni, kun sain jälleen käsiini isoäidiltäni teininä joululahjaksi saamani keittokirjan nimeltä Kansainvälinen keittokirja. Sen on kirjoittanut EbbaMeyer-Berkhout (1980) ja sen kustantanut Otava.

Lisäksi kirjasta löytyy perusteellisesti kerrottuna ravinnon merkitys hyvinvoinnille. Eri ruhonosien kuvaus niin naudalta kuin possulta. Siinä on esitelty kaloja, juustoja, maitovalmisteita, ravintorasvoja, marjoja, heldelmiä ja kasviksia, jyviä ja jauhoja sekä mausteita. Juomatkin saavat kattavan esityksen.

Keittön pienet työvälineet  esitellään myös. Lisäksi siinä on keittiösanasto. Kirjassa ollaan sivulla 87 ennen kuin siinä on ensimmäistäkään ohjetta. Aikoinaan tämä keittokirja oli yksi lemppreistani. Sen avulla sain otettua haltuun monen monta ruoanvalmistukseen liittyvää asiaa. 

Kirjassa on annettu arvioitu valmistusaika, ruoan hintaluokka ja siinä on mainittu myös annoskohtaiset kalorimäärät.

Monet kirjan raaka-aineet ovat Suomessa arkipäivää vasta nyt, joten se oli aika eksoottinen ilmestyessään.

Kirjan alussa on mm. leivonnaisten paistolämpötiloista ja sitten  kirjan alkupuolella (s. 8-9) on  eri ruokalajien annoskoot, jotka on mitoitettu 1 ja 4 henkilölle. Laitan annoskoot näkyville siten, että neljän henkilön annoskoko on suluissa. Itselläni on ongelma, että tuppaan laittamaan ruokaa aina reilusti lautaselle.

Keitot
alkuruoka liemikupista 2 dl (8 dl)
alkuruoka lautaselta      3 dl (1,2 l)
pääruoka                        5 dl (2 l)

Kastikkeet
ohuet                             0,5 dl (2 dl)
sakeat                            1 dl (4 dl)

Liha
jauheliha, makkara      125 g (500 g)
jauheliha, merkeseoksiin 75-110 g (300-400 g)
luuton, paistettavaksi      100-150 g (4 00-600 g)
luuton, pataruokiin         75-100 g  (300-400 g)
luinen, keitettäväksi       150-250 g (600 g -1 kg)
luinen, paisettavaksi      150-200 g (600-800 g)
luinen,pataruokiin         100-150 g (400- 600 g)
lintu, luuton                   150-200 g (600-800 g)
lintu, luineen                 250-500 g (1-2 kg)

Kala
perkaamaton      250-300 g (1-1,2 kg)
perattu                150-200 g (600-800 g)
fileet, pakastekala  100-150 g (400-600 g)

Peruna          150-200 g (600-800 g)
Riisi              3/4 dl = 60 g (3dl=240 g)

Makaroni  raaka makaroni 50-75 g (200-300 g)

Kasvikset
Kasviksen kohdalla annetaan ohjeeksi, että jos tarjotaan vain yhtä lajia  kasvista, valitaan taulukossa mainittu suureempi määrä.
Lehtialaatti, keräsalaatti ½ kerää (2 kerää)
rapealehtinen keräsalaatti 100g (400 g)
kiinankaali 100 g (400 g)
tomaatti 100-150 g (400-600 g)
kurkku 100 g (400 g)
herneet palkoineen 200-250 g (800 g-1 kg)
herneet riitittynä 75-100 g (300-400g)
pavut 100-125 g (400-500 g)
kukkakaali, parsakaali, ruusukaali 125-150 g (500-600 g)
valkokaali, punakaali 150-200 g (600-800 g)
hapankaali 100-150 g (400-600 g)

Jälkiruuat
puuro, velli 2-3 dl (8 dl- 1,2 l)
kiisseli 2 dl (8 dl)
jälkiruokavanukas 1,5 dl (6 dl)
jogurtti, jäätelö 1 pikari (5-8 dl)
juusto 40-50 g (160-200 g)
hedelmä 1 kpl tai 100-150 g (400-600 g)

nämä luvut sitten kertovat riittoisuudesta
Leivonnaiset
vehnäpitko (500 g) 20 viipaletta
kahvikakku 20-24 viipaletta
täytekakku (8 munan) 20: lle
pyöreä torttu 12-16 palaa


Sitten vielä mitoista
1 maustemitta = 1 ml
1 tl = 5 ml
1 rkl = 15 ml
½ dl = 50 ml
1 dl = 100 ml

Lähde EbbaMeyer-Berkhout (1980). Kansainvälinen keittokirja.  Otava.







Comments