KierrätysKuvat Margit Mannila

Kierrätys on ollut muotia jo kohta neljäkymmentä vuotta. Tosin silloin alussa se oli  sellaista hörhöjen hommaa. Hipit, vihreät ja jotenkin muuten erikoiset kävivät kirppiksillä. Itse taisin kuulua niihin muuten erikoisten kategoriaan, sillä aloin käydä kirppiksillä aktiivisesti 1980-luvulla. Sain kuulla asiasta erinäisiä kommentteja mm. yksi henkilö kommentoi, että hän ei jaksa olla niin eko. Toinen sanoi, että ei viitsi nähdä vaivaa, vaan heittää tavarat mieluummin pois. Eikä vanhan tavaran ostamista ymmärtäneet läheisetkään.

Lähetin vaatteita mm. katastrofiapuna Kotilieden kautta Romaniaan. Nyt olen ottanut tavaksi siivota vaatekaappini 2-3 kertaa vuodessa "sillä silmällä" ja lahjoittaa sieltä liikenevät tavarat hyväntekeävisyyteen. Täällä Vaasassa on henkilö joka, omia vaivojaan säästämättä, vie suoraan tavaraa Viroon mm. lastenkodeille, turvakoteihin yms. tahoille, eikä myy tavaraa itse tai välitä sitä jollekin paikalliselle jobbarille. Etenkin lastenvaatteista ja kengistä on pulaa, sanoo hän. Pulaa on myös miesten vaatteista. Pikkuisen nyppyisetkin käyvät, sanoo tämä hyväntekijä pappa.

Kävin keväällä läpi talvivaatteet ja totesimme Junnun kanssa, että hän on kasvanut jälleen  niin paljon, että tulevana syksynä nykyiset talvivaatteet eivät mahdu hänelle. Siispä pesimme ehjät vaatteet ja pakkasimme ne pahvilaatikoihin ja viemme kohta keräyspisteeseen, josta ne sitten lähtevät matkaamaan maailmalle.

Jotkut vaatteet päätyvät serkkulikan Juniorille, joka on sopivasti omaa Junnuani nuorempi ja ilahtuu ylimääräisistä vaatteista. 


Alussa kaikki oli toisin
Tavarakirppiksillä  oli alussa todella hyvää tavaraa. Nyt on toisin. Kirppiksillä on tarjolla aika usein kaikenlaista laadutonta ja ylihintaista krääsää. Esim. vaatteita saa uutena kaupasta -70 % alennuksella edullisemmin kuin kirppiksiltä. Ehkä jotenkin alkuperäinen idea on vähän päässyt unohtumaan. Viimeksi parisen vikkoa sitten, kirppiksellä käydessäni, juttelin kassalla olevan henkilön kanssa tästä. Hän totesi samaa, että yritetään H&M:n käytettyjä farkkuja myydä 10 €:lla. Niitä kun saa sillä hinnalla tai edullisemmin suoraan Henkasta ja Maukasta alesta.

Viimeaikoina on vihastuttanut
Erityisesti minua ottaa päähän nämä ns. yleishyödylliset kirppikset, jotka saavat tavarat lahjoituksena ja myyvät niitä sitten kovemmalla hinnalla, mitä vastaava uusi maksaa kaupassa. Tämä ei ihan mene ymmärrykseeni. Ei kirppis ole ymmärrykseni mikään antiikkitavaratalo.


Itse olen vähentänyt vaatteiden ostamista, sillä minulla on kaapit pullollaan kaikenlaista. Ostan pääsääntöisesti mustia vaatteita, joten värinsä puolesta ne kestävät aikaa ja kun ei ihan viimeisimmän muodin mukaan juokse, niin myös malli kestää aikaa. Näin voin omalta osaltani pikkuisen säästää luontoa ja pienentää omaa hiilijalanjälkeäni.

Mökillä kalustus on pääosin omia vanhoja huonekalujani tai kirppislöytöjä. Osa tavaroista on siirtynyt mökkikaupan yhteydessä edelliseltä omistajalta.
Comments