Perunakropsu

Kuvat Margit Mannila

Tänään sitten päätin tehdä perunakropsua eli perunapannukakkua. Olen vuosia miettinyt, että pitäisi joskus kokeilla, sillä tämä ruoka, jos mikä, tuo lapsuuden mieleeni. Toinen mummani tapasi tehdä tätä, kun paappani ja eno lähtivät metsätöihin. Perunakropsussa oli paljon kullankeltaiseksi paistettua sipulia ja pekonia. Kotioloissa sitä syötiin puolukkasurvoksen kanssa.  Kun isäni tiesi, että anoppi on tehnyt perunakropsua, hän yleensä hankkiutui anoppilaan syömäaikaan. Maistuvaa ruokaa siis.

Kun alkuviikosta tein tulista chilipataa ja sitä oli vielä vähän kulhon pohjalla ja litra maitoa oli myös jäämässä vanhaksi, päädyin kokeilemaan perunakropsua. 

Tarvitset 
n. 10-12 keskikokoista perunaa
1 litra maitoa
5 dl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
2-3 sipulia kuullotettuna
150-200 g pekonia tai jotakin edelliselta ruoalta ylijäänyttä lihaa, makkara käy myös

Tee näin
  • kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi veitsellä (oikean kropsutunnelman säilyttämiseksi)
  • laita viipaleet kylmään veteen
  • tee lettutaikina eli sekoita maitoon 5 dl vehnäjauhoja, suola ja mahdolliset muut mausteet ja jätä taikina lepäämään
  • kuori sipulit ja paista pannulla kullankeltaisiksi
  • levitä liha ja sipulit leivinpaperin päälle uunipannun pohjalle
  • lado perunanviipaleet päälle, niin että kaikki peittyvät
  • kaada lettutaikina perunoiden ja lihan päälle.
  • laita uuniin, joka on esilämmitetty 175 C
  • anna paistua noin  1 h 30 min, niin että pinta on kullanruskeaa ja neste on haihtunu.
  • syö kuumana joko puolukkasurvoksen tai raikkaan etikkaisen salaatin kera

Tämä ruoka on mainio retki- ja mökkieväs. Paranee lämmitettäessä ja toisaalta sitä voi syödä myös kylmänä. 




Comments