Kalan hintakehitys

Muistan vielä kun  Harri Holkeri (edesmennyt kokoomuslainen pääministeri) sanoi 1990-luvun lamavuosina, että ihmisten pitäisi syödä silakkaa, koska se on niin halpaa. (Holkeri osasi itse paistaa silakkansa.) Samalla vuosikymmenellä opiskelijat söivät tonnikalaa ja makaroonia, koska se oli edullisinta, mitä kaupasta saattoi löytää.Nykyään kala-ateria ei saa senteillä. Kilo silakoita maksaa.... n. 4-5 €/kg ja puhumattakaan tonnikalasta, jonka kilohinta on loikannut n. 74 €/kg (Kala-auto.fi 3.4.2013)

Lähde Riista- ja kalantutkimuslaitos


Kalan hinnan nousu on alkanut n. 2008, jolloin esim. HelsinginSanomat uutisoivat kalan  olevan huippukallista. Hintakehityksen takana on kysynnän ja tarjonnan laki. Suomalaista kalaa on vähemmän saatavissa ja toisaalta kalan jalostusaste on noussut. Kala myydään nykyään pääsääntöisesti perattuna (=fileinä) tai muina jalostettuina kalatuotteina.

Onko kalan kohdalla kysymys pelkästään kalastuselinkeinon vähenemisestä vai onko kalojen määrässä tapahtunut huomattavaa vähenemistä?

Ostoskorissa



Comments