Mustikkarättänä



Mustikkarättänä on savolainen tuhti ja herkullinen jälkiruoka. Tarina kertoo, että "Kun pohjoissavolainen perinneruokien äiti Bertta Räsänen yritti 1970-luvulla lanseerata mustikkakukkoa jälkiruoaksi, tuomitsivat 'herrat' sen rahvaanomaiseksi, joka vielä sotkee hampaatkin. Sittemmin herkullinen mustikkakukko on päässyt myös ravintolapöytiin ja sitä saa Pohjois-Savon ulkopuolellakin." Bertta Räsäsen ohje on mm.  Kotilieden suuressa leivontakirjassa
(siis tässä vanhassa- ja ainoassa "oikeassa") 

Kotilieden ohjeessa lukee, että ainekset pitää sekoittaa raskaan puuhaarukalla eikä niitä saa vatkata, sillä muuten rättänästä tulee kuivaa. Linkistä löytyvä ohje näyttää muuten hyvin samantyyliseltä.
Tosin Kotilieden ohjeessa paistolämpötila on 160 C, n. 1 h. Itse paistan kukkoa reilun tunnin kannellisessa vuoassa, jolloin se on mehevää ja sisältä sopivasti valuvaa. (Perunajauhoja kannattaa tosiaankin ripotella hieman mustikoiden päälle, sillä muuten sisältö on liian löysää.)

Meillä rättänä maistuu niin vaniljajäätelön kuin kermavaahdonkin kanssa.


Ostoskorissa

Comments