Herkkuja tähteistäHerkkuja tähteistä, otsikoitiin Kodin Kuvaledessä 24/2010 Marita Suontaustan kirjoittamassa artikkelissa (Kodin kuvalehti 24/2010, 94-96). Artikkelissa pohdittiin, mitä ylijääneestä jouluruoasta voi tehdä. Ruokaa jää kyllä normaalissa taloudessa, jossa nyt ruokaa ylipäätään laitetaan, varmasti yli muinakin aikoina kuin pelkästään jouluna.

Lisään Mari Suontaustan pohdintoihin  omia vinkkejäni. En ole ihan varma, ovatko nämä nyt niin herkkuja kaikki, kuten otsikko väittää, mutta sanotaanko nyt niin, että helppoa syötävää tähteistä ainakin.

"Kierrätysruokaa" valmistettiin, tuossa lehtijutussa, niin pääruoaksi kuin jälkiruoaksiksin. Juttua lukiessani mietin, että onko ihminen oikeasti vieraantunut niin paljon itsensä ruokkimisesta, että tällainen juttu on tarpeen kirjoittaa. Ehkä on. Toisaalta mietityttää sekin, miksi jouluksi hamstrataan ruokaa kokonaisia vuoria, vaikka varsin hyvin tiedetään, että ei muutaman päivän aikana sellaisia määriä kyetä syömään.

Ensimmäisenä käsittelyyn oli otettu riisipuuro.

Ahvenamaan pannukakku oli varsin suosittu pannari lapsuudessani. Isäni äidillä oli tapana tehdä aina ylijääneestä riisipuurosta ahvenanmaan pannukakku. Se on herkullista. Meillä sitä siis syötiin hyvin usein maanantaina, sillä isoäidillä oli tapana keittää sunnuntain jälkiruoaksi, vuodenajasta riippumatta, riisipuuroa ja jotakin kiisseliä. Yleensä puuroa keitettiin sen verran runsaasti, että sitä jäi vielä maanantain aamupalan jälkeenkin hieman. Ehkä tarkoituksella.

Ahvenanmaan pannukakkuun voi siis upottaa tähteeksi jääneen riisipuuron tai mannapuuron. Itse en ole sitä kokeillut mannapuurosta koskaan. Ahvenanmaan pannukakun hyvä perusohje löytyy esimerkiksi Valion reseptit -sivulta.

Toisena ohjeena on kylmä riisivanukas, joka tunnetaan paremmin ehkä nimellä Viktorian kiisseli. Ohje tähän ruokaan löytyy DansSukkerin sivustolta. Tätä olen tehnyt muutaman kerran ja hyvin on maistunut.

Ylijääneen puuron voi käyttää myös leipätaikinassa. Rievä on leipäherkku pirkanmaalta. Tampereen rievä on maankuulua. Myllyn Paras ohjeistaa myös rievän tekoon. Rievä on parhaimmillaan tuoreena. Säilyy kyllä pakkasessakin, mutta kannattaa sitten tehdä leivistä sen verran pieniä, että tulevat kerralla käytetyiksi, sillä ohraleivät eivät ole välttämättä ollenkaan parhaimmillaan yön yli levänneinä.


Sitten on sosekeitto ylijääneestä rosollista. Hmm... itse kyllä upottaisin ylijääneen (sillittömän) rosollin paistetun jauhelihan kanssa leivän päälle ja laittaisin lisäksi vähän juustoa.

Pyttipannun ohjeen tuntevat kaikki. Jouluna saattaa jäädä perunaakin hieman yli, joten pyttipannua voi vääntää sitten arkena. Tai leikata perunat veneiksi, jos on niitä kokonaisina tarjonnut, maustaa öljy- mausteseoksella ja laittaa uuniin 225C n. 15-20 min ja tarjota sitten vaikkapa tähteeksi jääneen kinkun kyytipoikana.

Makarooneja, jos niitä jää ylimääräisiä, voi käyttää esim. salaatin pohjana tai sitten  jos kastikettakin sattuu jäämään, niin sekoita kastike makarooneihin ja sitten paista koko komeus pannulla seuraavana päivänä.


Kinkusta Kodin Kuvalehti ehdottaa tekemään kinkkukiusausta.  Ohjeen löytää esimerkiksi Pirkka -reseptipalvelusta.

Kasvislaatikot uppoavat mainiosti leipätaikinaan. Itse teen hyvin usein porkkakeiton jämästä ja perunamuusista rieskoja tai pizzataikinan pohjan.

Kasvislaatikot voi käyttää myös kasvissosekeittoon. Keitä vain perunoita sopiva määrä, lisää kasvisliemikuutio ja sekoita sauvasekoittimella. Lisää 2 dl kuohukermaa. Ole varovainen mausteiden kanssa,sillä kasvikset korostavat mausteiden makua.

Yli jääneet raasteet voi upottaa lettuihin tai kasvispihveihin.

Lohesta voi valmistaa piirasta. Maku-lehden sivustolta löytyy mustatorvisieni-lohipiiraan ohje. Pohja vaikuttaa kohtuu hyvältä.

Kakut ja pikkuleivät voi hyödyntää pappilan hätävarana. Tämä on melkein unhoon jäänyt jälkkäri samoin kuin pullasta rai ranskanleivästä valmistetut köyhät ritarit.  Pullat voi myös kuivat korpuiksi ja jauhaa korppujauhoksi, joita voi käyttää lihapullataikinan jatkeena.

Jos olet sulattanut liikaa marjoja, voit käyttää ne esim. muffinineissa. Perusohjeena voit käyttää esim. tädin muffinien perusohjetta


OstoskorissaComments