Ruisleipä

Loma, ihana loma! Päätin tehdä itselleni uuden ruisleipäjuuren. Edellinen jäi hukka nimiseen paikkaan tässä muutama vuosi sitten.

Juuren tekeminen kestää 2-3 vuorokautta. Aloitin valitsemalla ruisleivän, josta me kaikki tässä taloudessa asuvat pidämme.  Valmistelin juuren ja mielestäni onnistuin täydellisesti. Leivästä tuli sopivan hapanta ja juuri on pakastettu odottamaan seuraavaa käyttöä.

Leivoin ohuita annosleipiä, sillä se moodi on hyväksi havaittu. Mukava tehdä eväsleipiä. Itsetehdylle ruisleivälle ei tule hintaa kovinkaan paljon. Kolmen litran taikinasta tulee leipää todella runsaasti.

Voi sulaa hetkessä lämpimälle leivälle....


Ohjeita taikinajuuren tekmiseen

Valion sivustolla on selkeä ohje juuren tekemiseen
Kotikokin sivustolla on myös ohje perinteiseen ruisleipään. Kuten sivustolla todetaan perinteisen ruisleivän leipominen ei sovi kiireiselle. 
Iltalehden sivustolla on myös ohje ruisleipään
Ruokalan ohje
Martat ovat aina siellä, missä tehdään ruokaa tai jaetaan niksejä
Maku.fi -sivustolla näyttää olevan pikajuuri. En suosittele näin ensikuulemalta.
Kokkikolmonen kertoo Suomen vanhimmasta taikinajuuresta
Tässä ohje, jossa leivän tekemiseen kuluu 4 vuorokautta
Maa- ja kotitalousnaiset ry.



Ostoskorissa




Comments