Hernekeitto

Hernekeitto ei ole varsinaisesti suosikkiruokani, mutta tapaan tehdä sitä kerran vuodessa pitkään ja perusteellisesti. Silloin se on jokseenkin syötävää, joskus jopa hyvää. Siis tarkoitan, että  ihan alusta saakka, herneet likoamaan ja oikein sellaisesta luisesta lihasta. Nyt oli taas se heti vuodesta.  Aikaa keiton keittämiseen tulee varata kauan. Mieluiten koko päivä, jotta keitto hautuu kypsäksi.

Koska ruoka on hidas valmistaa, sitä kannattaa tehdä kerralla vähän reilummin. Eli 10 litran kattila esiin. Tähän määrään tarvitset 1 kg:n kuivattuja herneitä.

Aloitin siis perjantai-iltapäivällä tultuani töistä kotiin laittamalla herneet likoamaan veteen. Aamulla sitten seitsemän nurkilla  herneet kattilaan ja liesi päälle. Kun keitto alkaa kiehua, väännän lämpötilan 1 (ykköselle).

Heitän mukaan muutaman mustapippurin. Muutama on meillä aika paljon... Joskus on todettu, että mitä olen aikonut tehdä: pippurisoppaa vai hernesoppaa =D.
2-3 laakerinlehteä, (meri)suolaa.

Anna herneiden kiehua noin 2 h, lisää paloiteltu liha ja luut keittoon ja anna kiehua erittäin miedolla lämmöllä vielä  6-8 h. Lisää välillä tarvittaessa vettä. Tarkista maku.

 Hernekeitton voi pakastaa sopiviksi annoksiksi, joten ruokaa riittää sitten vähän pidemmäksi aikaa.

Näin hernekeittoa tehdään muualla

Isoäidin reseptillä -blogissa on ohje hernekeittoon  ja vegaaniversioon 1900-luvun alkupuolelta

Kotikokki keittää keittoa pitkään. Samalla tyylillä siis...

Kotiliesi tekee keiton näin 

Maku ohjeistaa näin

Martatkin keittävät aika vähän aikaa

Pirkan ohjeessa neuvotaan keittämään vähintään kaksi tuntia. Ei riitä.

Valion ohje hernekeittoon


Comments