NuukailuNuukailu on päivä trendi. Uusimmassa Yhteishyvässä (joulukuu 2014, 80-81) oli Ella Kootan kirjoitus: Nyt nuukaillaan. Kirjoituksessa oli kuusi pääteemaa: ruoka, vaatteet, harrastukset, kodinhoito, sisustus ja lastenlelut, ja lisäksi kirjoituksessa annetaan neuvoja siihen, kuinka joulukuun ruokalaskua saa pienemmäksi.

Ruoassa nuukailuun annetaan seuraavat kolme  neuvoa:
 • Suunnittele ostokset etukäteen ja noudata ostoslistaa
 • Opettele laittamaan ruokaa myös ilman reseptejä, jotta voit hyödyntää kaikki tähteet
 • Nahistuneet kasvikset voi elvyttää kylmässä etikkavedessä liottamalla

Ostosten suunnitteleminen on mielestäni nuukailussa todella tärkeä asia. Itse selaan ruokakauppojen mainokset ja mietin viikon tai kuukauden ruokalistan tarjousten perusteella. Poikkean ostoslistastani, jos huomaan jonkun hyvän tarjouksen kaupassa. Sivusin aihetta kirjoituksessa Säästäminen Eero Lehden tapaan. Olen itsenkin oikeasti yllättynyt kuluvan vuoden aikana, kuinka paljon olen pystynyt pudottamaan ruokalaskun loppusummaa nimenomaan suunnittelulla. Olemme  aina syöneet hyvin ja hyvää ruokaa, mutta mielestäni olemme nyt syöneet jopa aiempaa paremmin.

Helposti pilaantuvia ruokia ei kuitenkaan kannata hamstrata yli tarpeen, mutta se nyt lienee kaikille aivan itsestään selvää.

Tähteiden hyödyntäminen on todella merkittävä osa ruokakulujen hallinnassa. Älä tee ruokaa kovin paljon yli tarpeen, jos tiedät, että et hyödynnä tähteitä. Tähteet voi uudistaa seuraavan päivän ruokaan. Esim. jos kanaa ja riisiä jää yli, siitä saa eväät tai salaatin seuraavalle päivälle.

Vaatteissa
 • Tee järkeviä vaateostoksia ja satsaa laatuun
 • Liika peseminen kuluttaa vaatteita. Usein harjaus tai tuuletus riittää. Farkut ja villavaatteet voi pakastaa.
 • Käytä rikkinäiset kengät suutarilla ja likainen talvitakki   pesulassa sen sijaan, että ostaisit uudet.

Vaateostoksissa säästää, kun satsaa laatuun ja ajattomiin malleihin ja väreihin. Piristystä mustaan/harmaaseen saa muutamalla vähän värikkäämmällä puserolla. Puseroista ei kannata oikeastaan maksaa  liikaa, sillä ne hiostuvat kuitenkin suhteellisen nopeasti.

Muutenkin vaatteiden kohdalla kannattaa hyödyntää alennusmyynnit ja täydentää vaatekaappiaan siten, että uudet hankinnat sopivat yhteen entisten kanssa. Näin saat helposti, vaikka joka päivälle, uudennäköisen asukokonaisuuden.


Peseminen kuluttaa toki vaatteita, mutta vaatteet kärsivät myös siitä, jos ne ovat liian kauan pesemättä. Tuuleta jakut ja housut. Satsaa kengissä laatuun. Osta nahkakenkiä ja huolehdi kengistäsi puhdistamalla ja plankkaamalla ne säännöllisesti. Kun säilytät kenkiä, laita sisälle sanomalehtä, että ne eivät painu kasaan.

Asusteissakin kannattaa satsata laatuun ja ajattomuuteen. Nahkalaukku kestää moninkertaisesti, mitä jäljitelmä.


Harrastuksissa
 • Kokeile pihajumppaa lasten tai naapureiden kanssa. Jokainen saa vuorollaan keksiä treeniohjelman.
 • Kirpputoreilta voi löytää halvalla liikuntavälineitä, jotka eivät ole tällä hetkellä muodissa.
 • Lähde lenkkiseuraksi koiranomistaja-ystävällesi.
 • Netissä on paljon ilmaisia jumppavideoita, joiden avulla on helppo harjoitella kotona.

Hmmm.... Harrastusten ei todellakaan tarvitse maksaa. Jumpata voi kotona ja netistä löytyy oheita, joiden avulla voi laatia itselleen treeniohjelma. Puolison kanssa lenkkeily voi antaa positiivista potkua parisuhteeseen. Tanssiminen ovat edullinen ja hyvä harrastus. Se kehittää samalla tasapainoa.

Koiran hankkiminen lenkkikaveriksi voi olla todella hyvä juttu. Koiranomistajan on pakko mennä hännänheiluttajansa kanssa lenkille vähintään kolme kertaa. Itselleni koira toimii positiivisena pakottajana.

Koulujen myyjäiset ovat myös hyvä paikka osta urheiluvälineitä.

Kodinhoidossa
 • Poista paha haju jääkaapista laittamalla sinne avoin astia, jossa on muutama ruokalusikallinen leivinsoodaa.
 • Jos pyykit tai astiat eivät ole kovin likaisia, vähennä pesuaineen määrää.

Kodinhoidossa säästää mm. siten, että siivoaa säännöllisesti. Paikat pysyvät kunnossa eikä tarvitse käyttää erikoispesuaineita. Toisaalta on asioita, joissa kannattaa käyttää niitä puhdistusaineita, jotka parhaiten soveltuvat juuri siihen  tuotteeseen. Esim. keraaminen liesi kannattaa pestä huolellisesti joka käytön jälkeen. Niin saat levyn pinnan säilymään uudenveroisena pitkään. Ja puinen pöytä kannattaa öljytä säännöllisesti, jotta se säilyy hyvänä.

Sisutuksessa
 • Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista saa huonekaluja halvalla tai jopa ilmaiseksi. 
 • Hyödynnä asuinalueesi kierrätysryhmää Facebookissa. Jollei ryhmää ole, voit perustaa sellaisen itse. Facebookissa on myös helppo myydä turhia tavaroita pois.
 • Jos haluat piristää kodin sisustuta, jo yhden seinän maalaaminen voi riittää.

Sisustus on yleensä suhteellisen pysyä juttu. Kannattaa ostaa kunnolliset kalusteet, jotka kestävät pitkään.  Karsi turha tavara. Mieti, mitä oikeasti tarvitset. Kaappeja ei kannata täyttää kaikenlaisella rojulla, joiden olemassaoloa et edes muista.


Tai sitten voit tehdä rojuistasi taidetta.

Lastenleluissa
 • Käytä mielikuvitustasi lastenleluissa. Käsistään taitava voi esimerkiksi neuloa peholelun itse.
 • Lainaa kirjastosta piirrettyjä tai konsolipelejä.
 • Kyvy vanhoja leluja sukulaisilta tai ystäviltä, joiden lapset ovat jo kasvaneet leikki-iän ohi.

Lelujakin saa ostettua kirppiksiltä tai koulujen myyjäisistä. Eikä kukaan lapsi saa elinikäistä haittaa, jos joku trendilelu jää hankkimatta. Leluilla leikitään oikeastaan todella vähän aikaa. Legot ovat ainakin omassa perheessäni osoittautuneet parhaiksi leluiksi.


Lopuksi kirjoituksessa oli siis vinkkejä jouluruokalaskun hallinnoinnissa.

Älä hamstraa joulupöytään
Joulun ruokalasku pienenee, kun menun tekee ruokailijoiden määrä ja makumieltymysten mukaan.

 • Rakenna menu ruoista, joita koko perhe haluaa syödä.
 • Jaa ruokalajeja useammalle aterialle. Jos aattona syödään kinkkua, voi joulupäivänä tarjota kalaa.
 • Tee ruokia pakastimeen pitkin joulukuuta, niin kaikki hankinnat ja valmistelutyö eivät kasaannu jouluviikolle.
 • Tee laatikot pieniin vuokiin, jotka voi lämmittää menekin mukaan.
 • Katso netistä valmiita menuehdotuksia ja ostoslistoja, joihin on laskettu tarvittavat raaka-ainemäärät. Apua ruokaostoksiin saat esim. S-ryhmän osto- ja ruokasuosituspalvelu Foodie.fi:stä.  (tai kilpailevan ketjun Pirkka.fi-palvelusta)
 • Älä osta kaappeja täyteen, sillä jouluvieraat saattavat tuoda herkkuja mukanaan.

Avainsana on ehkä joulun ruokakulujen hallinnassa, että uskallat viettää omannäköisen joulun. Omannäköisen joulun rakentamisen voi aloittaa hyvissä ajoin. Meillä on tapana syödä aaton naudan sisäfilettä tai poronkäristystä. Ostan ne hyvissä ajoin, kun ko. lihat ovat tarjouksessa. Nytkin sain jouluksi sisäfileen 19.90 €/kg aiemmin syksyllä paikallisesta minimanista. (Tämä oli juuri sellainen ylläri, joka käveli kaupassa vastaan.)
Itse olen kerran vain elämässäni laittanut ns. perinteisen suomalaisen joulumenun, jossa ovat  mukana kinkkua, kalat, perinteiset laatikot ja rosolli (en voi sietää rosollia). Merkittävä osa näistä ruoista päätyi roskikseen.

Nuukailua Ostoskorissa pohdiskeli

Margit


P.S. Tämä tänään Hesarissa ollut juttu Onnellinen elämäni köyhänä on ihan pakko linkata tänne.

Comments