Säästäminen Eero Lehden tapaan
 
Jutussa kerrotaan, että Ilta-Sanomien Sunnuntai-liite kysyi suomalaismiljonääreiltä, miten he säästävät rahaa. Tämä ei ole mikään uusi asia. Rikkaat ovat maailman sivu tienneet, että rahan ansaitsemiseen kuluu moninkertainen aika verrattuna sen kuluttamiseen ja niinpä he myöskin ovat aina osanneet ostaa järkevästi. Muistan kun oma matematiikan opettajani korosti aina, että eivät ne suuret tulot, vaan pienet menot.

Jutussa Eero Lehti kertoo, että hän on koonnut mittavan omaisuutensa tinkimättömällä työnteolla - ja erittäin säästäväisellä elämäntavallaan.

"- Olen aika holistinen tässä asiassa. Olen saanut sellaisen kotikasvatuksen, että kun otsa hiessä markka tienataan, sitä ei saa haaskata huoletta menemään, Lehti kertoo."

Lehden esimerkkejä säästämisestä: 
- En koskaan osta uutta autoa, kun on auton vaihdon aika. Käyn joka viikko kirpputorilla ostamassa jotakin, mitä tarvitsen joskus toisessa elämässä. Ostan ylipäätään aina, kun halvalla saa. Lidlissäkin ostan aina punaisella hintalapulla merkittyjä tuotteita, Lehti luettelee. Allekirjoitan tämän väitteen täysin. Vaikka uudet autot kuluttavat paljon vähemmän polttoainetta kuin vanhat, vanhalla autolla ajaminen on kuitenkin huomattavasti edullisempaa.
a) auton hankintahinta on kohtuullinen. 3000-4000 € saa hyviä iäkkäämpiä merkkiautoja
b) uudessakin autossa on huoltokuluja. Kuluvien osien vaihtaminen kuuluu asiaan ja voi olla, että vanhassa autossa niitä tulee enemmän, mutta kaikesta huolimatta kokonaisuus tulee edullisemmaksi
c) auton hinta laskee nopeasti, kun se on ajettu liikkeestä ulos. Vanhan auton hinnanromahdus ei ole merkittävä.

Kannattaako hamstrata?
Ilta-Sanomissa kirjoitetaan mm. näin:  "
Lehden tapa kuluttaa ja ostaa "aina kun halvalla saa" saattaisi jonkun korvaan kuulostaa kaikkea muuta kuin säästäväiseltä. Lehdellä on kuitenkin selvät perusteet toiminnalleen. - Ostaminen on mielestäni tehokkain tapa luoda varallisuutta, kun sen vain osaa tehdä fiksusti, hän napauttaa."
 
Allekirjoitan itse täysin tämän asian. Olen aina kiinnittänyt huomiota siihen, mistä ostan ja millä hinnalla. Tänä vuonna olen kiinnittänyt tähän asiaan aivan erityisesti huomiota. Julkaisen aiheeseen liittyvän postauksen myöhemmin tänä vuonna.  Eli hintatietoisuus on tärkeä asia. Ei ole sama, maksaako tuotteesta 1,69 € vai 2,59 €. Kertasummana pikkujuttu, mutta kun pienenpienet erot kertautuvat vuoden aikana tulee pienistä summista vähitellen suuria.

Lehti kertoo repivänsä systemaattisesti tehokkaat tarjoukset talteen ja käyttävänsä ne hyödyksi. Lehti sanoo liikuvansa työnsä puolesta niin paljon, ettei hänen tarvitse erikseen ajaa tarjousten perässä - yleensä. "- En aja tarjousten perässä, ellei ole kyse jostakin hyvin erityisestä. Esimerkiksi sesonkituotteiden, kuten puutarhakalusteiden, perässä saatan ajaa pidemmällekin."

Hamstrata kannattaa mielestäni tiettyjä tuotteita. Esim. tänään possun ulkofile on lähikaupassani 5.90€/kg. Käyn ostamassa sitä 2-3 pakkausta.  Annan lihan riippua kylmiössä viimeiseen myyntipäivään saakka. Sitten avaan pakkaukset ja leikkaan lihan pihveiksi. Pakastan pihvit annospusseissa, johon pakkaan ne toisistaan erilleen, jotta ne sitten sulavat sopivasti ruoanlaittoa varten, kun nostan ne illalla jääkaappiin sulamaan. Jos miettii, ulkofile maksaa yleensä 8,90-9,90 €/kg, niin säästö on huomattava. Yhdestä 1,5 kg:n fileestä saa 15 kpl  100 g:n pihviä.  Eli kolmehenkinen perheemme saa yhdestä fileestä 5 ateriaa. 

Siispä saan kilon hinnalla 1,5 kg lihaa. (á 5,90 kg) Se tarkoittaa sitä, että yhden pihvin (á 100 g) hinnaksi tulee 0,59 €. Kolmen hengen aterialle lihat siis maksavat 1,77 €. Lisäksi perunaa (perunasose) menee noin 1 kg. (Tarjoushintaan ostettu á 0,29 €/kg 10 kg:n pussissa.) Perunasoseeseen lisään sulatejuustoa n. 100 g, sille tulee hintaa 0,39 € + hieman suolaa ja muskottia. Soseen hinnaksi tulee  n. 0,75 €. Salaattia 0,89 € + viimeiset itsekasvatetut tomaatit. Lisukkeeksi porkkanasuikaleita. 1 kg porkanoita, hinta 0,69 €/kg ja raejuustoa 400g/rasia, josta menee  puolet yhdellä aterialla. Hinta Lidlissä 1,69 €/rasia = 0,85€. 

Sieniä ja sipulia (itsepoimittuja ja itse kasvatettuja)+ purkki kermaa 0,99 €, suolaa, ripaus valkopippuria (0,10 €)

Jälkiruoaksi itsepoimittuja vattuja ja kermavaahtoa (.99 €), johon lisätään turkkilaista jogurttia (n. 0,55€).

Kokonaishintaa tällaiselle aterialle tulee 9,96 € 
Ateriahinta 3,32 €/henkilö.
 
Ei paha, vai mitä?
 
Perunasosetta jää ja siitä saakin sitten tehtyä joko perunarieskaa,  täytettä karjalanpiirakoille tai sen voi ottaa evääksi töihin ja napata pakkasesta mukaan vaikkapa linsdtrömin pihvin tai kaalikääryleen. Ihan miten vain haluat.

Hampurilaisateria taitaa maksaa 5,95/henkilö. Mottonani onkin, että säästäen syöt paremmin. Ja siksi vastaukseni onkin tuohon kysymykseen, kannattaako hamstrata, että riippuu ihan täysin tuotteesta, mitä hamstraa. Kun hamstraa järkevästi ja suunnitellusti, hamstraaminen kannattaa aivan ehdottomasti.


Lähetetty Windows Phonesta

Comments