Sitruunapiirakka on yksi suosikkini. Olen kokeillut monia erilaisia ohjeita. Joissakin on liian kuiva pohja joissakin liian rasvainen. Tämän ohjeen kokonaisuus on aika mukavasti tasapainossa. Plussaa on myös tämän ohjeen kiisseli, joka on mielestäni yksi parhaista sitruunakiisseleistä, joita olen kokeillut. Ohje on teoksesta Ulla Svensk (toim.) 2009. Pipareista pitsikakkuun. Kodin suuri leivontakirja. Otava. Ohjeen teokseen on lähettänyt Piia Kivisaari.
Ohjeessa on sitruunaa aika paljon, mutta se on kuitenkin erittäin tasapainoinen ja raikas, kiitos kermamaidon, johon kiisseli tehdään. Kiisseliä on aika paljon, joten kaiva kaapistasi suurin piirakkavuoka, jonka omistat. Jos täytettä jää yli, voit leipoa kääretortun ja täyttää sen sitruunakiisselillä.
Pohja
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
100 g voita
2-3 rkl vettä
Sitruunakiisseli
5 dl kermamaitoa
1 dl Maizena-jauhoja
100 g sokeria
2 sitruunan mehu
2 sitruunan raastettu kuori
5 kananmunan keltuaista
Marenki
5 kananmunan valkuaista
1 ½ dl sokeria
Tee näin
Sekoita pohjan ainekset käsin sekaisin, lisää vesi vähin erin, jotta saat taikinasta sopivan notkeaa. Painele taikina jauhoisin sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla.
Esipaista pohjaa keskitasolla 225 C uunissa n. 15 minuuttia.Sitruunakiisseli
Sekoita kylmään maitoon sokeri ja Maizena -jauhot. Keitä seosta paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita koko ajan, niin että saat sakean kiisselin eikä se pala pohjaan. Kiisselin kypsyminen kestää pari minuuttia. Lisää sitruunan mehu ja kuori ja keltuaiset yksitellen koko ajan sekoittaen. Levitä kiisseli torttupohjan päälle. Pohja on juuri sopivasti jäähtynyt kun teet kiisselin.
Marenki
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähin erin vatkauksen aikana. Vaahto on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Levitä valkuaisvaahto piirakkavuokaan kiisselin päälle. Paista uunissa 225 C kauniin väriseksi. Kun marengin huippuihin on tullut väri, kytke lämpö pois päältä ja anna olla vielä hetken aikaa uunissa. Piirakasta riittää n. 8-10 henkilölle.
Comments
Post a Comment