Karjalanpiirakat






Jouluaaton aamupalalta jäi reilusti riisipuuroa ja illalliselta jäi porkkanaa. Päätin tehdä karjalanpiirakoita riisitäytteellä ja porkkanatäytteellä.

Luin Ruokalasta vähän aikaa sitten, että jouluaterialta laatikoita ei oikeastaan voi kierrättää, vaan ne kannattaa pakastaa ja käyttää sieltä.  Olen eri mieltä: Kyllä voi. Porkkanaloota, kermalla terästettynä, käy oikein mainiosti karjalanpiirakoiden täytteeksi eikä lanttulootakaan siellä hullumpaa taida olla, jos siitä muutenkin pitää. Perunalootaakin voi käyttää piirasten täytteellä siinä missä perunamuussiakin. Hieman vain kermaa joukkoon.

Tai jos haluaa leipoa esim. sämpylöitä, sopivat laatikot taikinan pohjaksi oikein mainosti. Entäpä sitten lanttukukko? Kannattaisi toimittajan selata vähän keittokirjoja ennen kuin menee kirjoittelemaan ihan mitä sattuu.

Ohje, jota olen käyttänyt piirakoiden leipomiseen on teoksesta Kaarina Aho, Seija Leskinen, Tuula Männistö & Anna-Liisa Ruskeala (1981). Ruoanvalmistus. WSOY Kotitalous.

Ohje
2 dl vettä
1 tl suolaa
3dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
20 g voisulaa tai oliiviöljyä

Täyte
5 dl vettä
3 del riisiä
1 l maitoa
1-1½ tl suolaa


Kuoritaikinaksi valmistetaan kylmään veteen alustaen kiinteähkö ja sitkeä taikina.

Leipominen
1. Leivotaan tanko, joka jaetaan yhtä suuriin osiin. 1 dl:n annoksesta tulee 15 keskikokoista piirakkaa.
2. Palat pyöritellään palloiksi, jotka taputellaan kakkaroiksi. Nämäladotaan päällekäin kuivumisen estämiseksi.
3. Kakkarat ajellaan piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi, jotka kootaan vähän limittäin ponoon. Jauhoja ripotellaan väliin. Varotaan kuorien kuivumista.
4. Täyttämistä varten kuoret harjataan ja niitä leviteään sopiva määrä työpöydälle jauhoisempi puoli ylöspäin. Täytettä annostellaan kuorille n. ½ del piirakkaa kohti ja se levitetään piirakan muotoon kuorelle.

Kuoret rypytetään ja valmiit piirakat nostetaan pellille vieri viereen.
5. Piirakat paistetaan mahdollisimman kuumassa uunissa (300 C). Kypsä piirakkaa on pinnasta ja pohjasta kauniisti värittynyt. (Paras tulos saadaan puilla lämmitettävässä leivinuunissa.)
6. Paistamisen jälkeen piirakat kastetaan voi-vesiseokseen ja haudutetaan pehmeiksi hyvin peitettynä.

Ohjeessa mainitaan, että muita kansanomaisia piirakoita ovat mm. sulhaspiirakat, sultsinat, pyöröset, rönttöset ja vatruskat.

Riisitäyte

Sekoitin kylmään riisipuuroon 3 kananmunaa.

Porkkanatäyte
Tein porkkanatäytteen keitetystä porkkanasta, joka ei ollut kulunut joulun ruokapöydässä. Porkkat sauvasekoittimella muussiksi, joukkoon n. 1 dl kermaa ja 3 kukkurallista tl perunajauhoja, ½ tl suolaa. Halutessa myös porkkanatäytteeseen voi lisätä yhden kananmunan.

Jos käytät porkkanalaatikkoa, lisää siihen vähän kermaa ja yksi kananmuna.

Oheita muualla












Comments