Taatelikakku on yksi niistä joulunajan perinteisistä kakuista, joita tavataan leipoa suomalaiseen joulupöytään. Olen leiponut taatelikakun ohjeella varsin onnistuneesti banaanikakkua (postaus tässä blogissa). Tuli mieleeni, että banaanikakkuun olisi kannattanut pilkkoa (tai raastaa) 100-200 g tummaa suklaata. Se tuskin olisi pilannut tuota leipomusta millään tavalla.
Kävin eilen hankkimassa muutaman paketin taateleita. Taatelipakkausten hinnat näyttävät vaihtelevan aika reilusti. Halvin taatelipakkaus, joka kauppareissullani bongasin maksoi 0,89€ ja kallein 1,69 €.
Pirkassa oli muutama vuosi sitten ohje nimeltä Kentuckyn kakku. Ohjeessa oli taateleita, mutta ohje hieman erilainen ohje kuin se mitä meillä yleensä ymmärretään taatelikakulla. Mielestäni tämä kakku on todella hyvä! Kaloreitakin on 100 g:ssa 415 kcal. Sekin kertoo jotakin. Kannattaa kokeilla, jos olet vähänkin sokerihiiri.
Kentuckyn kakku
Ainekset | 25 palaa |
---|---|
1 ps (200 g) | Pirkka pehmeitä taateleita |
1 dl | Pirkka mantelirouhetta |
150 g | Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia |
3 dl | sokeria |
3 | Pirkka kananmunaa |
4 1/2 dl | vehnäjauhoja |
2 tl | leivinjauhetta |
1 tl | vanilliinisokeria |
1 1/2 dl | maitoa |
Kuorrutus | |
2 rkl | sokeria |
50 g | Pirkka meijerivoita tai leivontamargariinia |
1/2 dl | kuohukermaa |
n. 4 dl (230 g) | tomusokeria |
Vaihe 1
Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (tilavuus 1,8 l). Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita ne mantelirouheen joukkoon.
Vaihe 2
Vaahdota
huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita
vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään. Sekoita pari
ruokalusikallista jauhoseosta taateleiden ja manteleiden joukkoon. Lisää
taikinaan jauhoseoksen loppu ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen.
Lisää lopuksi taateli-mantelirouheseos. Sekoita vain sen verran, että
aineet juuri sekoittuvat. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua
175-asteisen uunin alimmalla tasolla, noin 60 minuuttia. Kumoa kakku
haaleana.
Vaihe 3
Ruskista
sokeri teräskattilassa (ensin sokeri sulaa, sitten se muuttuu
keltaiseksi, sen jälkeen ruskeaksi ja lopulta palaa.) Ota kattila
liedeltä kun sokeri on ruskeaa, lisää rasva ja anna sen sulaa.
Vaihe 4
Kaada
joukkoon kerma ja kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella
sekoittaen. Lisää lopuksi tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi.
Jos se näyttää paakkuiselta, lämmitä kuorrutusta hieman koko ajan
sekoittaen. Anna kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Se saa olla melko
paksua.
Vaihe 5
Levitä
kuorrutusta ensin kakun sisäreunaan ja sitten päälle. Ensin ohut kerros
ja loppu kuorrutus paksuhkona kerroksena. Jos kuorrutus jähmettyy
liikaa, voit lämmittää sitä, jolloin se taas notkistuu.
Comments
Post a Comment