Kentuckyn kakku on erilainen taatelikakku




Taatelikakku on yksi niistä joulunajan  perinteisistä kakuista, joita tavataan leipoa suomalaiseen joulupöytään. Olen leiponut taatelikakun ohjeella varsin onnistuneesti banaanikakkua (postaus tässä blogissa). Tuli mieleeni, että banaanikakkuun olisi kannattanut pilkkoa (tai raastaa) 100-200 g tummaa suklaata. Se tuskin olisi pilannut tuota leipomusta millään tavalla.

Kävin eilen hankkimassa muutaman paketin taateleita. Taatelipakkausten hinnat näyttävät vaihtelevan aika reilusti. Halvin taatelipakkaus, joka kauppareissullani bongasin maksoi 0,89€ ja kallein 1,69 €.

Pirkassa oli muutama vuosi sitten ohje nimeltä Kentuckyn kakku. Ohjeessa oli taateleita, mutta ohje hieman erilainen ohje kuin se mitä meillä yleensä ymmärretään taatelikakulla. Mielestäni tämä kakku on todella hyvä! Kaloreitakin on 100 g:ssa 415 kcal. Sekin kertoo jotakin. Kannattaa kokeilla, jos olet vähänkin sokerihiiri.


Kentuckyn kakku

Ainekset25 palaa
1 ps (200 g)Pirkka pehmeitä taateleita
1 dlPirkka mantelirouhetta
150 gPirkka meijerivoita tai leivontamargariinia
3 dlsokeria
3Pirkka kananmunaa
4 1/2 dlvehnäjauhoja
2 tlleivinjauhetta
1 tlvanilliinisokeria
1 1/2 dlmaitoa
Kuorrutus
2 rklsokeria
50 gPirkka meijerivoita tai leivontamargariinia
1/2 dlkuohukermaa
n. 4 dl (230 g)tomusokeria
Vaihe 1
Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (tilavuus 1,8 l). Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita ne mantelirouheen joukkoon.
Vaihe 2
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään. Sekoita pari ruokalusikallista jauhoseosta taateleiden ja manteleiden joukkoon. Lisää taikinaan jauhoseoksen loppu ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi taateli-mantelirouheseos. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri sekoittuvat. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla, noin 60 minuuttia. Kumoa kakku haaleana.

Vaihe 3
Ruskista sokeri teräskattilassa (ensin sokeri sulaa, sitten se muuttuu keltaiseksi, sen jälkeen ruskeaksi ja lopulta palaa.) Ota kattila liedeltä kun sokeri on ruskeaa, lisää rasva ja anna sen sulaa.
Vaihe 4
Kaada joukkoon kerma ja kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. Lisää lopuksi tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Jos se näyttää paakkuiselta, lämmitä kuorrutusta hieman koko ajan sekoittaen. Anna kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Se saa olla melko paksua.
Vaihe 5
Levitä kuorrutusta ensin kakun sisäreunaan ja sitten päälle. Ensin ohut kerros ja loppu kuorrutus paksuhkona kerroksena. Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit lämmittää sitä, jolloin se taas notkistuu.

Lähde: http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/24558-kentuckyn-kakku




(Edit 21.12.2014, kuvat lisätty)

Comments