Imelletty perunalaatikko

Teoksessa Kaarina Roininen & Eija Kämäräinen (1999)., Kodin Parhaat Juhlat, WSOY,  on ohje imellettyyn perunalaatikkoon, jolla olen ko. ruokaa tehnyt, jos olen sille päälle sattunut. Meillä eivät laatikot oikein mene alas, mutta yhden jouluvieraan makumieltymyksiin imelletty perunalaatikko kuuluu, joten päätin tehdä  annoksen kyseistä ruokaa.

Kirjassa oleva ohje on tällainen

2 kg perunoita
1  dl vehnäjauhoja
2-3 dl maitoa
n. 1§ tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
½ dl siirappia

1. Keitä pestyt perunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Jäähdytä hetki, mutta kuori ne kuitenkin kuumina.
2. Soseuta perunat. Kun sose on vielä reilusti kädenlämpöistä lämpimämpää, sekoita joukkoon vehnäjauhot.
3. Peitä kulho paksulla pyyheliinalla ja anna perunasoseen imeltyä lämpimässä paikassa 5-6 tuntia.
4. Sekoita soseen joukkoon muut aineet.
5. Kaada seos suurehkoon voideltuun vuokaan vain vähän yli puolenvälin, koska perunalaatikko kuohuu paistamisen aikana.
6. Kypsennä laatikkoa uunissa 150 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 2 h.


Ohjeita imellettyyn perunalootaan muualla

Kotikokki tässä ohjeessa on enemmän suolaa

Kotiliesi ohjeistaa laittamaan maitoa 5 dl

Maku -lehden ohjeessa on kananmunaa

Martat paistoajaksi määritellään jopa kolme tuntia

Pirkan ohjeessa on kanelia, kaardemummaa tai muskottipähkinää. Jos jotakin noista laittaisin olisi se muskottipähkinää.

Ylen Elävästä arkistosta löytyy imelletty perunaloota. Mukana kokkaamassa on Jaakko Kolmonen.

Comments

  1. Jussi Kulkevainen5 August 2019 at 01:29

    Oje on siirapilla makeutettu perunalaatikko. Muokkaan ohjetta niin että se on "perinteinen imelletty perunalaatikko". Perinteiseen imellettyyn perunalaatikkoon ei tule muita mausteita kuin suola. EI SIIRAPPIA EIKÄ SOKERIA.

    Perinteinen imelletty parunalaatikko:

    2 kg perunoita Osa suosii jauhoisia ja osa suosii kiinteitä, KAIKKI IMELTYY
    vettä keittämiseen ja imeltämiseen
    1 dl vehnäjauhoja
    2-3 dl maitoa Määrä vaihtelee - jauhoisiin enemmän, kiinteisiin vähemmän.
    n. 1-2 tl suolaa
    voita maun mukaan noin 30-75g

    1. Kuori pestyt perunat ja keitä niukassa suolattomassa vedessä kypsiksi.
    2. Soseuta perunat suoraan keitinveteen niin että saadaan sakea puuro. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
    3. Jäähdytä sose huolella 75-76 asteiseksi.
    4. Lisää jauhot 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
    5. Eristä sosekattila erittin hyvin useilla kerroksilla keittiöliinoja. esim. paksuilla pyyheliinoilla ja anna perunasoseen imeltyä lämpimässä paikassa 2-4 tuntia. Sekoita sosetta muutama kerta ja maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä.
    6. Sekoita soseen joukkoon voi. Lisää maitoa niin että saadaan sakea "puuromainen velli". Lisää suola.
    7. Kaada seos suurehkoon voideltuun uunivuokaan vain vähän yli puolenvälin, koska perunalaatikko saattaa kuohua paistamisen aikana.
    8. Kypsennä laatikkoa kuumassa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kuplimisen alkaessa alenna uunin lämpötila 140 asteeseen, niin kuliminen rauhoittuu. Paista uunin ritilätasolla noin 2-3 tuntia.

    ReplyDelete

Post a Comment