Joulukiireitä



Hmmm.... joulukiireeni ovat  alkaneet. Ehkä se on yksi tärkeä osa joulua ja sen salaperäistä tunnelmaa, että voi sanoa olevansa niin kiireinen. Omannäköisen joulun valmistaminen tuntuu olevan vaikeaa, kun työpaikan kahvipöydässä kaikki kertovat, mitä ovat valmistaneet tai valmistamassa jouluksi. Aika moni kauhistelee kun kuulee, että meillä ei ole kinkkua, rosollia (päätin jo n. kuusivuotiaana, että en syö sitä aikuisena. Inhosin sitä silloin ja suhteeni ei ole muuttunut siihen vuosien saatossa yhtään sen positiivisemmaksi.), lipeäkalaa tai kaikkia perinteisiä laatikoita.

Olen päättänyt kuluvana jouluna tehdä vain kaiken välttämättömän. Siis sellaisen, "mitä ilman emme voi itse elää." TalousSanomissakin kirjoitetaan siitä, että jouluruokiin ei kannata tuhlata mielettömästi, vaan keskittyä laadukkaaseen ateriaan. "Taloussanomat kysyi kokki Kolmosena tunnetuksi tulleelta Jaakko Kolmoselta ja ravintola Murun keittiömestari Henri Alénilta parhaat vinkit edulliseen, mutta laadukkaaseen jouluateriaan.
– Ihan ensimmäinen neuvo on, että arvioi ruoan määrä oikein. Siinä säästää ihan tuhottomasti rahaa, Alén sanoo."

TalousSanomissa todetaan myös, että kinkulla saadaan joulupöytään suurin säästö. Siinä jäävät bonukset ja plussat jalkoihin, kun etsii sen oikeasti kilohinnaltaan edullisimman tuotteen. TJK = terve järki kunniaan!

Kuvan lähde TalousSanomat.


Kaupassakäynnit
Olen valmistunut jouluun pitkin syksyä ja oikeastaan koko vuotta. Olen hankkinut lahjat ajoissa. Ensimmäiset tapaan ostaa jo joskus keväällä, joskus jo joulun jälkeen alkavista alennusmyynneistä. Paketoin ne valmiiksi ja laitan nimilapun päälle sekä laitan ne säilöön kaappiin. Lisäksi kirjoitan listalle kenelle olen ostanut ja mitä. Lista on kalenterini välissä (käytän vielä vanhanaikaisesti paperikalenteria), joten se pysyy mukana aina kun liikun jossakin.



Ruoka
Aattoillan ruokailuunkin olen varautunut ennalta. Sisäfile (on ostettu hyvissä ajoin tarjouksesta) ja se on riiputettu ja leikattu pihveiksi. Liha on odottanut tätä hetkeä pakkasessa. Otan jouluaaton aterialle tarkoitetut pihvit sulamaan aattonaattona jääkaappiin ja aattoaamuna tarkastan niiden tilan ja mietin ajankohdan, koska syömme ja milloin ne pitää ottaa huoneenlämpöön.

Lisänä tarjoan kuluvana vuonna
  • erilaisia sillejä ja savustettua siikaa sekä kylmäsavustettua lohta
  • sienisalaattia (sienet poimittu syksyllä ja ne ovat valmiiksi ryöpätty ja laitettu pakkaseen. Niitä ei siis tarvitse liotella, kun ne eivät ole lilluneet suolaliemssä. Keitän sieniä vielä hieman, väännän veden pois ja silppuan ne pieneksi. Lisänä erittäin pieneksi pilkottu sipuli. Tähän salaattiin tulee créme fraischea, kermaviiliä, ripaus valkopippuria ja suolaa)
  • punajuurisalaattia (raastan kaupan etikkapunajuuria, lisään purkin créme fraischea ja kermaviiliä, terästän salaattia ripauksella valkopippuria ja laitan sen pinnalle hieman persiljaa koristeeksi)
  • ruusukaalia
  • salaattia. Tänä vuonna vain yhtä laatua. Pohjana cosmopolitan, jossa on viinirypäleitä ja fetaa ainakin sekä luumutomaatteja. Teen salaattia kerralla sen verran vähän että se menee yhden aterian aikana. Seuraavan päivän salaatissa voikin sitten olla jo aivan erilaiset raaka-aineet.
  • hillosipuleita
  • paistan tatteja ja sipulia lisäkkeeksi. Juniori ilmoitti, että hän haluaa paljon sipulia.
  • pippurinen kastike pihville
  • perunalumi: keitä perunat ja purista ne siivilän läpi pehmeäksi ja kevyeksi "lumeksi". Maistuvaa!
  • lanttulaatikkoa assarille. 

Lanttulaatikko ja imelletty perunalaatikko ovat tulleet joulupöytään kolmen viimeisen vuoden aikana. Innostuin kokeilemaan imellettyä perunalaatikkoa ja totesin sen olevan aika kivan makuista. Nyt olen sitten väsännyt sitä jouluksi. Se ei kuitenkaan kuulu aaton aterialle, vaan teen sitä tapaninpäivänä.
Assari taas on tykästynyt lanttulaatikkoon, joten sen tekevät hänelle Saarioisten äidit. En ryhdy tekemään yhtä pientä laatikkoa alusta asti itse.



Riisipuuron jämän voi käyttää esimerkiksi karjalanpiirakoiden täytteenä. Takuulla herkullista!

Vinkkejä joulun jämäruokiin löytyy esim. tästä postauksestani: http://ostoskorissa.blogspot.fi/2014/01/viela-yksi-vinkki-joulukinkun.html

Lähetetty Windows Phonesta

Comments