Lakritsi


Kuva Margit Mannila

Löysin lakritsijauhetta Suomen Turun Ruohonjuuresta, kun käväisin minulle rakkaassa kaupungissa. En ole koskaan asunut Turussa, mutta se on paikka, jossa olen sanonut asuvani eläkepäivilläni. Toteutuukohan uhkaus? 

Nyt olen sitten etsinyt lakun ohjeita netistä. Olen löytänyt kolme sellaista, joita ryhdyin tutkimaan vähän tarkemmin ja tekemään kokeiluja. Lopputuloksena oli pehmeä herkku. Vaatii mielestäni vielä säätöä, mutta maku oli kohdallaan.



Tiskivuoren Emäntä ohjeistaa lakun tekemiseen Hesarin ohjeella

 Itsetehty lakritsi 
115 g voita
4 rkl melassia
2,5 dl sokeria
2,25 dl kondensoitua makeutettua maitoa
1,5 tl sormisuolaa
mustaa elintarvikeväriä
3 rkl lakritsijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
Mittaa kattilaan melassi, sokeri, voi, kondensoitu maito, sormisuola sekä musta elintarvikeväri. Elintarvikevärin määrä riippuu värin laadusta ja merkistä. Varmin tapa on lisätä väriä pikkuhiljaa massaa samalla sekoittaen kunnes haluttu tummuusaste saavutetaan. Lämmitä  seosta kattilassa puukauhalla sekoitellen. Seos tulee lämmittää 120 asteiseksi, jonka jälkeen se nostetaan pois liedeltä.
Jäähdytä massaa tovi ja lisää joukkoon lakritsijauhe sekä vehnäjauhot. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada se esimerkiksi leivinpaperilla päällystetylle uuninpelille. Tasoita massa ja anna sen jähmettyä puolen tunnin ajan. Leikkaa lakritsi pitkiksi nauhoiksi terävällä vetisellä ja muotoile kierteille. Anna lakritsien jähmettyä vielä 30 minuutin ajan. (Lakritsi kannattaa säilyttää ilmatiiviissä tilassa ja käyttää noin viikon kuluessa)


Ja Meillä kotona -blogissa lakua tehdään näin:


Otetaan jokin teflonpintainen kapine esiin. Paistinpannu tai kattila käyvät kumpikin ihan yhtä hyvin. Pannulle lisätään vesi, muscovado siirappi ja -sokeri, lakritsajuurijauhe, anis (jauhettuna) ja suola. Niitä siinä sekoitellaan kivasti sekaisin ja keitellään sellainen 2 minuuttia. Laku kuplii siinä mukavasti ja sitten lisätään jauhoja vähän kerrallaan sihdin läpi, kokoajan sekoittaen. Miedolla lämmöllä siis, mutta niin, että se kuplii ja pulputtelee ja jauhot kypsyvät. Siinä se massa saa vielä kuplia jonkin aikaa, kunnes siitä tulee melko paksua ja se irtoaa helpommin pannusta. Mikan mukaan vähän kuin laavaa. Ota vaikka lusikalla nokare ja jäähdytä veden alla. Siitä saa käsityksen siitä, millaista lakusta tulee. Kaada lakumassa voidellun leivinpaperin päälle ja levitä sen päälle vielä toinen samanlainenl. Sitä voi painella jollain tarjottimella tai vastaavalla tasaiseksi, noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi. Levyn annetaan jäähtyä, jonka jälkeen siitä voidaan leikata taas puolen sentin paksuisia viipaleita. Kierrä soiroja päistä vastakkaisiin suuntiin. Voit toki tehdä rullia tai minkälaisia vaan muitakin lakuja. Itsetehtyä lakritsia karkinhimoa hoitamaan


Ainekset 
1 dl vettä
1,5 dl muscovado siirappia
0,75 dl muscovadosokeria
0,5 dl lakritsijuurijauhetta
1 tl anista
1/4 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja

Tee näin
Laita paistinpannu liedelle.
Lisää pannulle vesi, muscovado siirappi ja muscovadosokeri, lakritsajuurijauhe, jauhettu anis ja suola. Sekoita ainekset yhteen. => Keittele noin 2 minuuttia ja anna lakun siis kuplia miedolla lämmöllä.
Lisää jauhoja siivilöitynä ja vähän kerrallaan. Sekoita koko ajan.
Anna massan kuplia vielä vähän aikaa, kunnes se paksuuntuu. Voit testata paksuutta ottamalla nokareen lusikkaan ja jäähdyttämällä sen viileän veden alla.

Voitele leivinpaperi kevyesti ja kaada lakritsamassa sen päälle. Lisää päälle toinen voideltu leivinpaperi, voipuoli lakritsaa kohti. Painele tasaiseksi vaikka tarjottimen avulla. Jätä levyn paksuudeksi noin 0,5 cm. Anna jäähtyä.
Leikkaa massasta noin 0,5 cm levyisiä nauhoja. Taittele ne päistä vastakkaisiin suuntiin tai tee muuten mieleisiäsi lakupaloja. Anna asettua ja leikkaa paloiksi.


 Jerryn keittiössä tehdään lakua näin:
Ainekset:

1 dl vettä
1,5 dl tummaa ruokosokerisiirappia
4 rkl tummaa ruokosokeria
4 rkl raakalakritsijauhetta (tummaa jauhetta, EI vaaleaa maustelakritsia)
1 rkl jauhettua anista
vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
mustaa väriainetta
anisöljyä

Ohjeet:
Aloita kiehauttamalla vesi, siirappi, sokeri, lakritsijauhe, anis ja musta väriaine kattilassa.
Väriainetta tarvitaan melko runsaasti, jotta valmiit lakritsit ovat kauniin mustia.
Keitä seosta matalalla lämmöllä jatkuvasti sekoitellen muutaman minuutin ajan.

Lisää vehnäjauhoja seokseen ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita lisäysten välissä ahkerasti. Jatka seoksen paahtamista kunnes vehnäjauhot kypsyvät ja seos muuttuu kiinteän tahmaiseksi köntiksi.

Kaavi seos kattilasta anisöljyllä sivellylle leivinpaperille ja taita leivinpaperin toinen puoli lakritsiseoksen päälle.

Paina lakritsimassa litteäksi kiekoksi ja leikkaa se vielä pitkiksi viipaleiksi. Hiero kämmeniisi hieman anisöljyä tai rypsiöljyä ja pyörittele viipaleet kämmentesi välissä sileiksi pyöreiksi pötköiksi. Leikkaa haluamasi kokoisiin paloihin ja nauti.

Halutessasi voit kokeilla myös esimerkiksi chililakritsia lisäämällä hieman jauhettua chiliä tai cayennepippuria seokseen!

Comments