Piparisarvet

Kuvat Margit Mannila Jouluinspiraatio 2017
Tämän joulun jouluinspiraationi ruokapuolella on piparisarvet. Ne ovat monikäyttöisiä. Sopivat suolaisen tai makean kyytipojaksi, ainakin omasta mielestäni.

Mielestäni ne sopivat esimerkisi suklaajäätelön tötteröksi varsin mainiosti.
Eikä suolaisella puolella homejuustotahna ole ollenkaan huono vaihtoehto. Se on totuuden nimessä sanottava, että mitään kevytruokaahan  tämä ei ole.

Mitä tarvitset?
Tarvitset piparitaikinaa. Mielellään aika "tiukkaa", joka ei sitten paistaessa enää kovin paljon paisu. Käytännössä siis sellaista, jossa on reilusti jauhoja (tämä huomio vähemmän leiponeille tai leivontaa aloitteleville).

Tarvitset myös sarvimuotit joko kaupasta hankittuna tai sitten itse askarrellen foliosta. En kyllä henkilökohtaisesti suosittele tässä tuota foliota. En ole kokeillut, mutta voin jotenkin aavistaa, että se ei ihan parhain ratkaisu piparitaikinan kohdalla ole.
Miten tein?

Kokeilin ensin kaulita ja leikata suikaleet piparitaikinasta, jotka kiertelin muotin ympärille, mutta se ei ollut hyvä ratkaisu. Kuorista tuli muhkuraisia ja mielestäni liian paksuja. Ja piparitaikina murentuu helposti, joten lopputulos ei ollut kovin kaunis.

Toinen kokeilu oli muovailla taikina suoraan sarvimuotin päälle ja se mielestäni onnistui mainiosti.  Varo, että taikina ei mene muotin yli, jotta siitä ei sitten tule estettä muotin irroittamiselle kypsästä leivonnaisesta. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, poista ylimääräinen paistos viipymättä reunasta.

Paistolämpötila ja paistoaika

Paistolämpötilana minulla oli  200 C ja aikaa kului n. 8 - 10 min. taikinan paksuudesta riippuen.

Mitä voit tehdä näillä?
Sitten voi täyttää tötteröt esim. Ingmannin suklaahippujäätelöllä, suolaisella kinuskilla tms. piparin maun kanssa yhteen sopivalla maulla. Ehkä kardemummalla maustettu vaniljajäätelö kruunaa kaiken? Ehkä haluat siihen tipan appelsiinihilloa? Kokeilin täyttää jäätelöllä.


Pipariahan tarjoillaan myös homejuustotahnan kanssa. Se sopii mainiosti täytteeksi, mutta sitten kyseessä on aika tuhti pakkaus, jos tuollaisen tötterön täyttää homejuustotahnalla ja en kyllä itse haluaisi sellaista lautaselleni. Täytteen sipaisu reunoille riittää mielestäni.

Comments