Iltapala yhdeksälle

Minun on pitänyt jo pitkään järjestää muutamalle työkaverilleni pieni iltapala. Nyt vihdoin sain sen aikaan. Kutsuin heidät  meille  vähän sellaisissa after joulu -tunnelmissa. Mukana olivat myös yliassarin ja junnuassarin kaverit, joille tarjoilut maistuivat myös.



Aloitimme glögillä ja pipareilla.
Jutustelimme vähän aikaa ja sitten siirryimme kohti keittiötä ja aloitime ruokailun päärynä- valkohomejuustovoileivillä. Leipiin tarvitset esim. saaristolaisleipää, Maalahden limppua, Vaasan ruispaloja tai itsetehtyä (hapanta) ruisleipää.



Eli viipale leipää (ohuehko), voita, salaatinlehti, päärynä halkaistaan puoliksi ja siivutaan pitkittäissuunnassa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Brié-juustosta ohuita siivuja.
Yhdestä päärynästä tulee neljälle leivälle, juustoa 2-5 siivua/leipä, riippuen siitä, mistä kohtaa palasta ne on leikattu (käytännössä n. 20-25 g/ leipä).
Valmista leivät n. ½ h. ennen tarjoilua, jotta juusto ehtii sopivasti lämmetä ja päärynä "hikolilee". 

Pääruokana oli neljää erilaista piirasta ja vihreää salaattia, jossa oli paprikaa lisäksi tomaatteja, fetajuustoja ja oliiveja jokainen sai laittaa makunsa mukaan.



Perusohjeena käytän ohjetta, jossa on 150 g voita tai margariinia, 150 g vehnäjauhoja, 1 kananmuna.
Nypi jauhot ja rasva, lisää lopuksi kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kauli se mahdollisimman ohueksi ja laita leivinpaperilla vuorattuun piirasvuokaan. (Siirrä ohut taikina vuokaan rullaamalla se kaulimen ympärille.)

Paista piiraita 200 C:n uunissa n. 30-45 min riippuen piiraan koosta ja käytetyn nesteen määrästä.

 tomaatti-sipulipiiras, savulohi-sitruunapiiras ja jauheliha-sipulipiiras
kinkku-paprikapiiras, tomaatti-sipulipiiras

Laitan jokaisen piiraan pohjalle hieman juustoraastetta ja muut täytteet siihen päälle.

- jauheliha -sipulipiiras (paista sipulit hitaasti niin, että ne karamellisoituvat, paista sitten jauheliha. Pinnalle 2 dl kermaa, 2 kananmunaa, 400 g raejuustoa, mausteina suolaa, valkopippuria, sekoitetaan ja kaadetaan piiraan päälle.)
- tomaatti-sipulipiiras (paista sipulit hitaasti niin, että ne karamellisoituvat, siivua miniluumutomaatit ohuiksi siivuiksi ja laita vieriviereen sipulien päälle, pinnalle juustoraastetta, mausteina esim. texmex maustetta, ruohosipulia, 2 dl kermaa, 2 kananmunaa)
- kinkku -paprikapiiras (1 pussi = 300 g Snellmannin kinkkusuikaleita, kolme paprikaa pieninä kuutioina, mieluusti eri värisiä)
- kylmäsavulohi-sitruunapiiras (kylmäsavulohi marinoidaan puolikkaan sitruunan mehulla, laitetaan tilliä reilusti,  mausteena hippunen valkopippuria,  laita kala piirakkavuokaan ja ripottele sen pinnalle n. 1 dl juustoraastetta. Pinnalle: creme fraicheen, 1 prk, sekoitetaan kaksi tai kolme kananmunaa ja 2 dl kermaa)



Jälkiruokana oli appelsiinilotta (harmillista, että unhodin kuvata)

Kahvia ja teetä oli jälkiruoan kera. Kaapista löytyi myös kookos-kaurakeksejä sekä junnuassarin tekemiä kookos-suklaapalleroita sekä suklaata.

Ilta oli mukava, niin kuin se tällä seurueella takuuvarmasti on. Aloitimme kuudelta ja lopetimme reilusti jälkeen puolenyön. Minua on onnistanut. Olen saanut maailman parhaat työkaverit. <3

Jos haluat tehdä saaristolaisleivän itse, niin tästä löydät muutamia linkkejä ohjeisiin:

Saaristolaisleipä (Dan Sukker)

Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu (Hellapoliisi)

Saaristolaisleipä (Kotiliesi)

Saaristolaisleipä (Laihian mallas)

Saaristolaisleipä (Valio)





(Edit: 10.1.2014)

Comments