Olen
pitkään (lue vuosikausia ellei jopa pari- kolme vuosikymmentä) ajatellut
pastan valmistusta kotona. Jotenkin se on vain aina jäänyt tekemättä. En
kyllä osaa sanoa miksi, sillä paljon vaikeampiakin asioita on tullut
keittiössä kokeiltua- osaa onnistuneesti, osaa vähemmän onnistuneesti.
Nyt
en enää voinut välttää aihetta. Ihana kokkini osti minulle
durumvehnäjauhoja ja sanoi, että ei se nyt niin vaikeaa voi olla.
Ei
kai, joten tuumasta toimeen. Ja kun Lidlissä oli vielä tuo pastakonekin tässä keväällä
sopivasti myynnissä hintaan 19.90 €. Nyt ei sitten enää ollut mitään
pätevää perustetta siirtää pastan valmistamista kotikonstein. Tosin
tästä urakasta selviää varsin mainiosti myös ilman pastakonetta.
Tarvitset vain terävän
leikkuuveitsen tai pizzaleikkurin. Sitten vaan kaulitset taikinan
ohueksi ja leikkaat nauhat ja keittelet ohjeen mukaan.
Olen mainostanut tätä kirjaa jo täällä moneen otteeseen, mutta tässä se tulee taas. Mainos. Ostin syksyllä Lidlistä
keittokirjan, jonka nimi oli yksinkertaisesti: Pasta. Kirjassa on 253
sivua 135 ohjetta, joten näillä pääsee aika hyvin alkuun. Kirja maksoi
3,95 €. Harvoin neljälle eurolle saa yhtä hyvin vastiketta.
Pastan
ohje on oikeasti tosi yksinkertainen: tarvitset vain vehnäjauhoja ja
kananmunaa ja tilkan vettä. Ainekset sekoitetaan ja taikinaa painellaan
10-15 minuuttia. Se kaulitaan pastakoneella tasaisella ja sen
suurimmalla välillä 5-6 kertaa ja sen jälkeen väliä pienennetään (pastan
paksuus).
Taikina tehdään siten, että jauhojen keskelle "kaivetaan kuoppa". Siihen lisätään kananmunat. Suhde on 100g jauhoja, yksi kananmuna, tilkka (1-2 rkl) vettä ja n. 1-3 rkl oliiviöljyä.
Jauhoja sekoitetaan munavelliin vähitellen haarukalla.
Kun se on valmista n. 10-15 minuutin vaivaamisen jälkeen se peitellään liinan alle vähintään puoleksi tunniksi.
Tässä kaulin pastataikinaa.
Totesin, että taikina kannattaa katkaista sopivan pitukseksi, sillä se tarttuu kiinni helposti, jos siinä on hivenenkin liikaa kosteutta.
Irroita
Täytyy sanoa, että kyllä itsetehty pasta on todella hyvää. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos ei kylmähkönä kesäpäivänä muuta puuhaa keksi.
Ohjeita muualla
Kampasimpukka-purjotuorepasta (Gloria)
Kotitekoinen tuorepasta (Kotikokki.net)
Tuorepasta, ohje taikinaan (Kotiliesi)
Tuorepasta, ohje (Maku)
Tuorepasta, ohje (Myllyn Paras)
Tuorepastan valmistus (Ravintoketjun huipulta-blogi)
Tuorepasta, reseptit (Ruokala)
Tuorepasta, ohje (Valio)
Tuorepasta valmistuu vaivatta kotikeittiössä (MSN, haastattelu)
Yrttipastaperhoset (MTV)
Lähetetty Windows Phonesta
Comments
Post a Comment