Tuorepasta


Olen pitkään (lue vuosikausia ellei jopa pari- kolme vuosikymmentä) ajatellut pastan valmistusta kotona. Jotenkin se on vain aina jäänyt tekemättä. En kyllä osaa sanoa miksi, sillä paljon vaikeampiakin asioita on tullut keittiössä kokeiltua- osaa onnistuneesti, osaa vähemmän onnistuneesti.

Nyt en enää voinut välttää aihetta. Ihana kokkini osti minulle durumvehnäjauhoja ja sanoi, että ei se nyt niin vaikeaa voi olla. 

Ei kai, joten tuumasta toimeen. Ja kun Lidlissä oli vielä tuo pastakonekin tässä keväällä sopivasti myynnissä   hintaan 19.90 €. Nyt ei sitten enää ollut mitään pätevää perustetta siirtää pastan valmistamista kotikonstein.  Tosin tästä urakasta selviää varsin mainiosti myös ilman pastakonetta.  Tarvitset vain terävän leikkuuveitsen tai pizzaleikkurin. Sitten vaan kaulitset taikinan ohueksi ja leikkaat nauhat ja keittelet ohjeen mukaan.


Olen mainostanut tätä kirjaa jo täällä moneen otteeseen, mutta tässä se tulee taas. Mainos. Ostin syksyllä Lidlistä keittokirjan, jonka nimi oli yksinkertaisesti: Pasta. Kirjassa on 253 sivua 135 ohjetta, joten näillä pääsee aika hyvin alkuun. Kirja maksoi 3,95 €. Harvoin neljälle eurolle saa yhtä hyvin vastiketta. 
Pastan ohje on oikeasti tosi yksinkertainen: tarvitset vain vehnäjauhoja ja kananmunaa ja tilkan vettä. Ainekset sekoitetaan ja taikinaa painellaan 10-15 minuuttia. Se  kaulitaan pastakoneella tasaisella ja sen suurimmalla välillä 5-6 kertaa ja sen jälkeen väliä pienennetään (pastan paksuus). 

Taikina tehdään siten, että jauhojen keskelle "kaivetaan kuoppa". Siihen lisätään kananmunat. Suhde on 100g jauhoja, yksi kananmuna, tilkka (1-2 rkl) vettä ja n. 1-3 rkl oliiviöljyä.
Jauhoja sekoitetaan munavelliin vähitellen haarukalla.
 
 Kun se on valmista n. 10-15 minuutin vaivaamisen jälkeen se peitellään liinan alle vähintään puoleksi tunniksi.


Tässä kaulin pastataikinaa.
Totesin, että taikina kannattaa katkaista sopivan pitukseksi, sillä se tarttuu kiinni helposti, jos siinä on hivenenkin liikaa kosteutta.

 IrroitaTäytyy sanoa, että kyllä itsetehty pasta on todella hyvää. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos ei kylmähkönä kesäpäivänä muuta puuhaa keksi.
Ohjeita muualla

Kampasimpukka-purjotuorepasta (Gloria)

Kotitekoinen tuorepasta (Kotikokki.net)

Tuorepasta, ohje taikinaan (Kotiliesi)

Tuorepasta, ohje (Maku) 

Tuorepasta, ohje (Myllyn Paras)

Tuorepastan valmistus (Ravintoketjun huipulta-blogi)

Tuorepasta, reseptit (Ruokala)

Tuorepasta, ohje (Valio)


Lähetetty Windows Phonesta

Comments